Читај ми!

Хиљаде просветара вишак?

У просвети вишак професора физичког, ликовног и музичког, а мањак математике и информатике. Синдикати траже од Министарства да изнесе податке о вишку запослених. Рачуница показује да око 4.000 људи има проблем са фондом часова, поручују из Синдиката образовања Србије.

Синдикати просвете сматају да би ресорно Министарство требало што пре да изнесе податке о вишку запослених, како се о томе не би лицитирало у јавности. Представници синдиката поручују да једино Министарство има тачне податке, а да синдикати треба да реагују само када им се пријави неправилност у одређивању технолошких вишкова.

Професоре физичког, ликовног и музичког у трећем и четвртом разреду, заменили су учитељи, па се ту створио вишак, кажу синдикалци. С друге стране, има мањка професора математике и информатике.

"Општа слика је прилично конфузна. Ако узмете у обзир да у Србији има 1.830 школа, па да у свакој школи тек двоје људи нема норму или су остали без часова, то вам говори већ о цифри од 3.500 до 4.000 људи који имају неки проблем", рекао је Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије.

Они који су годинама у просвети, а у овом тренутку немају пун фонд часова, траже да се поштују препоруке Министарства и Закон.

"Поједини директори примају нова лица у систем на места физичког васпитања. То су у нашем граду тренутно три радна места где су нова лица примљена у систем, иако имамо чак 34 лица која су на листи технолочких вишкова", рекао је Миљко Ђокић, професор физичког васпитања из Крушевца.

Професор физичког васпитања из Ниша Зоран Јаковљевић каже да је у овој школској години број часова које држи смањен са 20 на 12, што је норма мања за 40 одсто.

Председник Уније синдиката просветних радника Крагујевца Милан Јевтић каже да проблем технолошких вишкова, односно проблем са педагошком нормом, имају готово све школе у Крагујевцу.

Своју рачуницу су ресорном министаству доставили и синдикати и школске управе, а дали су и моделе по којима би требало решити питање технолошких вишкова.

"Оно што је наш заједнички циљ у овом тренутку је да покушамо да се изборимо да ниједан образован човек у Србији, мислим пре свега ту на просветне раднике, не постане вишак, поготово не у једној земљи у којој 42 посто људи има основно образовање као највећи интелектуални домет", рекао је Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Министар Обрадовић је ове недеље изјавио да ће у јавност изаћи тек кад буде имао тачне податке. Просветари се надају да ће то бити следеће недеље.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво