Преглед штампе (15. 08. 2009.)

Политика: Могуће затварање школа због новог грипа, Блиц: Масовни откази без обзира на одлуку ММФ, Новости: Гласаћемо, па како буде, Press: Афера „станови“:Смена Мицића!, пише београдска штампа

Могуће затварање школа због новог грипа

Повратак деце у школске клупе првог септембра за здравство Србије представља значајан епидемиолошки догађај, каже за „Политику" др Предраг Кон, шеф Посебне радне групе Министарства здравља за пандемију. Кад почну гужве у јавном превозу, када се попуне школске клупе реално је очекивати већи број оболелих од новог грипа, па се цела Европа припрема за прво школско звоно и нову радну годину. Неке државе због новог соја вируса грипа А-Х1Н1 планирају чак да у случају затварања школа снимљене лекције ученицима буду емитоване преко радија и телевизије. Какве је мере превидела наша радна група за случај проглашења епидемије?

- Реално је размишљати о затварању школа и о томе је радна група расправљала и предвидела такве могућности. Али затварање школа неће бити одједном, значи као централизована мера, већ према потребама, на локалном нивоу, а са овим предлогом смо упознали Министарство просвете, које меру може наложити. Наравно, пре тога мора бити донета одлука о проглашењу епидемије - објашњава др Кон.

Да би епидемија била проглашена мора да постоји пет међусобно неповезаних случајева, који нису у вези са контактима са путником или са неком културном и спортском манифестацијом. До сада то у Србији још није био случај.

Радна група Министарства здравља је оставила могућност да се, ако буде потребно, уведе посебан режим рада у саобраћају, енергетици, јавном и комуналном сектору.

Масовни откази без обзира на одлуку ММФ

Чак и ако ММФ одобри већи буџетски дефицит, као што се нада Влада Србије, то неће спасти радна места државних чиновника, показују искуства земаља региона које се, подједнако као и Србија, боре да избалансирају своје јавне финансије у времену кризе.

Како је „Блиц" већ писао почетком недеље, Влада ће уз предлог о већем дефициту ММФ доставити и план масовних отпуштања, али за разлику од ранијих обећања, овога пута мораће тај план и да испуни. У европској пракси види се да ће Влада најкасније следеће године морати да отпусти значајан број људи у јавном сектору.

Иако је кабинет Мирка Цветковића наложио министрима да направе план смањења трошкова у својим ресорима, као и предлог укидања одређеног броја радних места, стручњаци сматрају да Влада за сада нема политичког ауторитета за оштрије мере од пуког задуживања. Цветковићев кабинет јесте применио неке од мера на које се обавезао аранжманом са ММФ, али и даље све време заобилази кључну меру - темељита кресања јавних расхода.

За разлику од Србије, већина комшија давно је и смањила и замрзла плате у целом јавном сектору за око десет одсто у просеку, повећала ПДВ или увела солидарни порез, неки и без палице ММФ. Срећа у несрећи јесте то што је откако се љуља светска економија ММФ попримио улогу дежурног ватрогасца због чега су и њихови захтеви лабавији, а тиме и веће шансе Србије да јој прође понуда о реформама следеће године.

Гласаћемо, па како буде

Посланици Скупштине Србије дефинитивно ће се окупити последњег дана августа. То значи да владајућа коалиција има још две недеље да збије редове и обезбеди већину за Закон о информисању, јер још једног одлагања гласања, како за "Новости" тврди Славица Ђукић-Дејановић - неће бити!

- Седница на којој ће се народни посланици изјашњавати о пакету од 24 закона, укључујући и Закон о информисању, заказана је за 31. август и засада нема ниједног разлога зашто би то било одложено - каже председник парламента.

Она наглашава да је за тај дан заказан веома згуснут дневни ред, са бројним значајним законима из разних области, и да би седницу требало завршити што пре, о чему постоји сагласност међу странкама владајуће коалиције.

Ђукић-Дејановићева није желела да се упушта у, како каже, "математичку комбинаторику" око Закона о информисању и лицитира да ли ће владајућа коалиција обезбедити довољан број гласова "за" његово усвајање:

- Моје уверење је да ће резултат бити онакав какав би био и да се гласало месец дана раније. У сваком случају, одлагања нема, као ни повлачења Закона из процедуре. Што се тиче СПС, ми остајемо при ставу да будемо уздржани приликом гласања.

Славица Ђукић-Дејановић најавила да би нови закон о скупштини и пословник могли бити усвојени и пре почетка редовног заседања, у другој половини септембра, најкасније почетком октобра.

- Важно је да што пре донесемо закон о скупштини и пословник како бисмо одмах на почетку "јесење сезоне" дефинитивно ставили тачку на "старе бољке" парламента и обезбедили његов ефикансији рад - каже Дејановићева.

Она, међутим, у овом тренутку није могла да прецизира када ће се војвођански правни акти наћи у скупштинској процедури:

- Сада је на потезу Влада, која треба усаглашени текст Закона о преносу надлежности да достави Скупштини. Чим буде стигао, истог момента и Закон и Статут Војводине ставићу на дневни ред.

Председник парламента тренутно је на годишњем одмору, у посети породици у Португалији и у Београд се враћа до 27. августа.

Афера „станови":Смена Мицића!

Управник Централног затвора у Београду Мирослав Мицић биће ускоро смењен са тог положаја због афере са становима, сазнаје Пресс. Истовремено, министарка правде Снежана Маловић каже да је против Мицића покренута интерна истрага, одмах пошто је Пресс јуче објавио да је он за само седам година под привилегованим условима откупио два стана - прво војну гарсоњеру 2002, а потом и владин стан од 94 квадрата 2006. године.

Министарка правде Снежана Маловић каже за Пресс да се "случај Мицић" већ испитује.

- Министарство правде ради на утврђивању свих правно релевантних чињеница везаних за легалност доделе и откупа стана управнику ЦЗ-а Мирославу Мицићу. И посебно наглашавам да у Министарству на чијем сам ја челу нико неће бити заштићен уколико се утврди да је прекршио закон. Понављам, нико - изјавила је министарка Маловић.

Иако у Министарству правде засад одбијају јавно да говоре о Мицићевој смени, како сазнајемо, само је питање дана када ће управник Централног затвора напустити функцију на којој се налази од 2004. године. Према сазнањима Пресса, за овај случај заинтересовали су се и у кабинету премијера Мирка Цветковића, као и најближи сарадници председника Бориса Тадића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи