Правилник штити бубамаре

За убијање бубамаре казна 15.000, а за мрког медведа милион динара, предвиђено Правилником за строго заштићене и заштићене врсте. Осим тога, строго заштићене врсте не смеју се сакупљати, поседовати, убијати, или злостављати.

Убијање мрког медведа у врлетима Србије скупо ће коштати починиоца тог дела, за које је прописана казна од милион динара, предвиђено је Правилником о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте.

Мрки медведи нису једина заштићена животињска врста. Строге казне следују и "убицама" бубамара или лептира купусара, који за ова дела морају да издвоје 15.000, односно 10.000 динара.

Правилник о одштетном ценовнику за строго заштићене и заштићене врсте, који је донет на основу Закона о заштити природе из 2009. године, осим поменутих, прописује казне и за убијање, или уништавање низа других животињских врста.

Тако казна за убијање планинског врапца исноси 20.000, а сове десет пута више - 200.000 динара.

Предвиђена је и казна за убијање дабра у износу од 120.000 динара, видре од 250.000, вука или риса од 300.000 динара, као и различитих врста сокола и то од 80.000 до 400.000 динара.

До сада, међутим, на основу Правилника није поднета ни једна пријава, рекла је Танјугу републички инспектор за заститу животне средине Татјана Бабић, али је прецизирала да је републичка инспекција раније реаговала на основу Закона о заштити природе из 2009. године.

Сада, када постоји Правилник, истакао је директор Специјалног резревата природе "Засавица" Слободан Симић, кажњавање одговорних биће далеко лакше.

"До сада смо имали велике проблеме у утуживању и доказивању висине штете, а овај правилник би требало да реши те проблеме. Он је, уствари, помоћ суду и судијама које нису увек упознате са материјом да лакше одреде одговарајућу казну", рекао је Симић.

Он је додао да недостају и посебни постери на којима би биле истакнуте све заштићене врсте, као и казне за њихово уништавање или убијање.

"Тај постер би требало да се истакне у свим месним заједницама, а посебно у свим ловачким друштвима. Предлог смо изнели Министарству животне средине, рударства и просторног планирања", истакао је Симић, додајући да ће на тај начин људи знати које се врсте не смеју ловити или убијати, као и које су заштићене, а које строго заштићене врсте.

Говорећи о тој разлици, Бабићева је рекла Танјугу да се "строго заштићене врсте не могу сакупљати, поседовати, убијати, злостављати".

"Њима се не може ни трговати", додала је Бабићева, објашњавајући да се за разлику од строго заштићених, неке врсте које су само заштићене могу узимати из природе и користити у комерцијалне сврхе, али искључиво уз посебну дозволу Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

"Ту се, на пример, мисли на сакупљање пужева или пијавица", објаснила је Бабићева.

Онај ко нема дозволу за сакупљање пужева, треба да зна да је казна за уништавање ове врсте 2.100 динара, док, слично томе, казна за уништавање речних шкољки износи 2.200 динара.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(недеља, 21. авг 2011, 08:19) - Lala1 [нерегистровани]

Kazne

Osim novcanih kazni, treba uvesti i zatvorske kazne u trajanju od jedne do pet godina za one teske prekrsaje.
Ljudi koji imaju novca, veoma lako mogu platiti novcanu kaznu, a potom ce ti isti ponovo uraditi ono sto su vec radili.

(недеља, 21. авг 2011, 00:52) - mihajlo [нерегистровани]

@pedja subotica

da, normalne domace bubamare jedu vas, a one crne sa zelenim tackicam i zute sa zelenim tackicama koje su se pojavile prosle godine jedu i lisce i to mozes videti kod mene u vocnjaku naravno samo dan ili dva dok ih ne unistim zajedno sa nasima koje su dobre :o)) e sad bi voleo da ministar obidje svaki vocnjak i da popise koliko je ko bubamara ubio, ako ih sve pokupi u saku ja cu isplatiti stetu ako ne neka prekinu da smisljaju glupe zakone, za zivotinje i ptice se slazem ali za bube mislim da je teska glupost!!

(недеља, 21. авг 2011, 00:00) - Pedja Subotica [нерегистровани]

Re "Lucerka"

Nemoj da si tupav! Bubamare se nehrane sa biljkama nego sa biljnim vasima! Jedna Bubamara ih pojede do 100komada na dan! Upoznaj se malo sa prirodom!

(субота, 20. авг 2011, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

Tesna koža

Danas štite i insekte, medvede, podstanare, pa čak i dinosauruse, samo poštenog čoveka vitla ko kako hoće!

(субота, 20. авг 2011, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

Matematiko teska li si

Pa 10 bubamara nije 100 000 din. nego 150 000...

(субота, 20. авг 2011, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Lucerka

Ja te predlazem za savetnika pri EU ,tvoja teorija o bubamarama i ovcama najverovatnije moze da obori i Darvinovu.Poznato je da nasa Srbija ima podosta ovakvih fenomena kao sto si ti pa smo zato gde jesmo.

(субота, 20. авг 2011, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Zakon

Vukove nećemo da diramo.Kada pokolju stado ovaca,očekujemo brzu i realnu nadoknadu od države.

(субота, 20. авг 2011, 19:11) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

A zasto bi ubio deset bubamara,jer ti je to maksimalno sto dostize tvoj mozak ili mozda imas neku pametniju ideju.

(субота, 20. авг 2011, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

re : smesno

Treba kazniti svakoga koji ubije bilo šta bez ikakvog razloga i na novčanu ali i na obaveznu zavorsku kaznu.

(субота, 20. авг 2011, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

Vo u kupusu

Vuk pokolje stoku, ja ostanem bez stoke, bez para vuk sit, a drzava nece platiti pocinjenu stetu, odlican zakon. Zastititi i narod od ovake politike.