Читај ми!

Полемика о "Шишању"

Аутори филма "Шишање" незадовољни су због, како кажу, одбијања РТС-а да прикаже званично најгледанији српски филм у протеклој години. Биоскопска публика није исто што и телевизијска и филм са сценама бруталног насиља и експлицитног секса не можемо да емитујемо у терминима намењеним за домаћи филм, одговара РТС.

На 35. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, после приказивања филма Стевана Филиповића Шишање отворена је полемика.

Аутори филма незадовољни су због, како су рекли, одбијања РТС-а да прикаже званично најгледанији српски филм у протеклој години, али и због изостанка подршке државе.

Косценариста филма Димитрије Војнов приметио је да је критички став од почетка пратио филм.

Војнов каже да је, када су представили сценарио људима из РТС-а, њихов коментар био да филм исувише песимистично приказује државне институције и да, наводно, због тога није примерен Јавном сервису.

"То је филм о друштвеном проблему који држава није подржала, то је филм о друштвеном проблему који Јавни сервис неће да прикаже, али је то филм који је без неког великог маркетинга успео да буде најгледанији прошле године", рекао је Војнов.

У дискусију се укључио и директор Југословенске кинотеке и дугогодишњи уредник Филмске редакције РТС-а Радослав Зеленовић који је рекао да Јавни сервис има обавезу да понуди домаћи филм гледаоцима и да не сме да затвара очи пред проблемима у друштву.

Продуцент Бранислав Јевић очекује да ће филм, после телевизијске премијере на Првој, ипак бити приказан и на РТС-у.  

Одговор РТС-а

Јавни сервис има јасно дефинисан уређивачки концепт Филмског програма.  

"Не купујемо и не приказујемо филмове који, по мом суду, не одговарају или се не уклапају у наш став да биоскопска публика није исто што и телевизијска, те да филм са сценама бруталног насиља и експлицитног секса не можемо да емитујемо у терминима намењеним за домаћи филм", каже Иван Карл, уредник Филмског програма РТС-а.

"За четири године, ово је први пут да било који аутор или продуцент филма, преко медија, оспорава право Филмске редакције Јавног сервиса да самостално уређује програм. Надам се да ће ово остати усамљени случај. Своју одлуку нећу променити", рекао је Карл.   

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво