Читај ми!

Девет месеци после земљотреса

Држава ће до почетка октобра завршити обнову породичних кућа и стамбених зграда у Краљеву, после земљотреса у новембру прошле године у којем су страдале две особе, 180 повређено, а око 15 хиљада објеката оштећено.

Девет месеци после земљотреса, када су у Краљеву страдале две особе, 180 повређено, а око 15 хиљада објеката оштећено, санација траје и даље, а надлежни обећавају да ће држава до 1. октобра завршити обнову породичних кућа, а делимично и стамбених зграда.

Штаб за ванредне ситуације предао је извршне послове oко санације штете почетком априла Одељењу за санацију последица земљотреса са тридесетак запослених, чији је координатор Александар Чоловић јавности први пут презентовао извештај о досадашњем раду.

Према речима Чоловића, директна штета од земљотреса која је првобитно процењена на око 2,5 милијарди динара, биће много већа. И поред тешкоћа које проузрокује велики број објеката у обради, односно, око 15 хиљада оштећених кућа и 220 зграда колективног становања са око 8.500 станова, динамика исплате оштећења се одвија добрим темпом.

"За око три хиљаде од 12.500 објеката из прве три категорије лакших оштећења, исплаћена је новчана надокнада у вредности грађевинског материјала неопходног за поправку тих кућа и тај посао ћемо завршити до половине септембра", рекао је Чоловић.

Како је објаснио, стиже свега четири до пет пројеката дневно, због чега до данас пројекте санације има свега 1.100 од око 1.700 објеката којима је неопходна озбиљна санација.

Из програма Владе Србије, за оне који су у земљотресу остали без крова над главом, подигнуто је више од 400 монтажних кућа.

Према проценама комисија, у Краљеву различите степене оштећења има и око 8.500 станова, а око хиљаду власника је већ наплатило штету.

Надлежни у Министарству просвете обећавају да ће до почетка школске године све краљевачке основне и средње школе бити статички саниране, иако на десетак школа радови још нису ни почели.

Према речима Чоловића, пројектима санације у Краљеву је обухваћена 31 стамбена зграда. У току су завршни радови реконструкције седам објеката намењених колективном становању, осам чека тендере, шест већ има пројекте, а за остале се тек раде пројекти санације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво