Читај ми!

Дуго чекање на операцију

Око 15 хиљада људи у Србији налази се на листама чекања за здравствене услуге, и то није коначан број. Најдуже операције на које се чека су операција катаракте, уградње кука, кардиохирушке интервенције и терапије зрачењем.

За здравствене услуге, за које постоје листе чекања, у земљи чека око 15 хиљада људи. Тај број није коначан, јер многе установе нису ажурирале или доставиле спискове Републичком заводу за здравствено осигурање. Најдуже се чека на операцију катаракте, уградњу кука, кардиохируршке интервенције и терапију зрачењем.

Пацијенти који чекају на операцију колена, а живе у Крагујевцу и околини, на ред ће доћи 2024. године.

"Наших ортопеда има само девет и не могу да постигну да ураде све оне амбулантне прегледе којих је много, као и да збрину све оне акутне преломе, којих је наручито много у зимским месецима, када је клизаво. И поред тога, перманентно раде такозване хладне операције кука и колена", каже проф. др Слободан Обрадовић, директор Клиничког центра Крагујевац.

На одељењима интензивне неге нема довољно кревета. Чак и када би кардиохирурзи оперисали више пацијената, не би имали где да их збрину. Ту није крај проблемима.

"Кадрови су, такође, велики проблем, јер школовање једног кардиохирурга траје и десетак година. Проблем су и радиологија и анестезиологија, чак смо и неке специјалисте из унутрашњости примили због великог обима посла на свим оперативним сегментима Клиничког центра", каже Ђорђе Бајец, директор Клиничког центра Србије.

Колико тачно пацијената чека дијагностичку процедуру или интервенцију требало би ускоро да буде познато, бар кад је реч о кардиохируршким операцијама.

"Ми ћемо почетком августа имати дефинитивну информацију шта је са оних 1.600 пацијената о којима се причало да су нестали. То су пацијенти који су били на листи чекања и установе су дужне да нам доставе податке, јер се они нису изјаснили, нису одговорили на упитник", наводи Сања Марисављевић из Републичког завода за здравствено осигурање.

Предлози радних група Министарства здравља за формирање листа чекања ускоро треба да стигну у Републички завод за здравствено осигурање, који ће потом одредити правила. Запослене у здравству очекује још један правилник који ће у здравство вратити мере извршења.

"На тај начин ћемо моћи да меримо колико су одређене установе урадиле у складу са стандардима и моћи ћемо да реагујемо одговарајућим мерама. На крају крајева, и финансирање ће бити прилагођено томе, јер колико се интервенција буде извршило, толико ће пара добити од фонда", објашњава Зорица Павловић из Министарства здравља.

У Министарству здравља тврде да ће се на одређене интервенције чекати од неколико недеља до 18 месеци. У супротном, биће у обавези да пацијенте упуте у центар где се не чека на ту интервенцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво