Родитељи у ђачкој клупи

Родитељство је вероватно најтеже занимање, а факултет за одгој властите деце не постоји. У последње време, све је више такозваних малих школа, у којима стручњаци помажу родитељима да свој најтежи задатак реше на најбољи начин.

Не постоји факултет на коме се учи о одгоју деце, па је стога родитељство вероватно најтеже занимање на свету. У последње време све је више такозваних малих школа, у којима стручњаци помажу родитељима, да свој најтежи задатак реше на најбољи начин.

Родитељи се често питају хоће ли извести децу на прави пут, треба ли их ударити, бити бесан ако добију лошу оцену, колико времена проводити са њима. Родитељи осећају грижу савести што деца нејчешће остају сама јер, како кажу, много раде и боре се за егзистенцију.

"Због све те гриже савести, на крају сте за све одговорни, не знате ко васпитава дете док ви нисте са њим, да ли је то школа, улица, другови и на крају, кад год нешто неваља, наравно да сте ви први прозвани да као кривац", каже родитељ Наташа Букићевић.

Прихватање посла званог родитељство, значи да се не може дати отказ или променити занимање, али се може потражити помоћ у школама родитељства, у којима стручњаци помажу родитељима, али и родитељи размењују искуства.

"Оно што је важно је да никада није касно. Сви се ми трудимо да будемо добри родитељи и сјајно је када делите ваше приче са другим људима, тако да је ова мала школа родитељства стварно изузетна", каже Александра Марковић.

Психолози напомињу да сваки родитељ, пре свега, треба да има љубави за своје дете, али и да је помоћ стручњака увек добродошла.

"Мислим да је школа родитељства битна, нарочито за младе родитеље у данашњем времену. Врло је важно да родитељи гледају у себе, а не у комшилук у новине и телевизију. Сваки је човек у себи довољно поштен да има неки компас и ако пратимо тај компас који је у нама, нећемо погрешити", каже дечји неуропсихијатар Светомир Бојанин.

Диплома за родитељство не постоји, али није ни потребна. Највеће признање је срећно детињство детета, у коме родитељи играју најважнију улогу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво