Обнова краљевачких школа на време

Школе у Краљеву, оштећене у земљотресу, до 1. септембра биће спремне да приме ђаке, а санација стамбених објеката завршиће се до 1. октобра, поручили министри Жарко Обрадовић и Милан Марковић.

Координатор Владе Србије за помоћ Краљеву, Милан Марковић и министар просвете Жарко Обрадовић обишли су зграду краљевачке гимназије на којој је почела санација грађевинске конструкције.

Вредност радова је 25 милиона динара, а средства је, преко Владе Србије, поклонила "Поштанска штедионица".

Министар просвете рекао је да ће све школе у Краљеву, оштећене у земљотресу, до 1. септембра бити спремне да приме ђаке.

Од 13 основних и средњих школа у Краљеву, за које су урађени пројекти санације, радови су почели и у основној школи "Вук Караџић" за коју су средства обезбеђена донацијом СОС Дечје село.

"Министарство просвете није имало довољно новца на позицијама за основно и средње образовање за потребе санације. Ако немате новца, немате основни услов да кренете у поступак јавне набавке", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је подсетио да сада има довољно новца, захвљајући донацијама "Поште Србије" у износу 50 милиона динара, "Поштанске штедионице" од 30 милиона и из буџета Министарства просвете 25 милиона динара.

Министар Обрадовић каже да у наредна два до три дана треба да буду окончани поступци јавних набавки и за остале школе.

У случајевима каквих је већ било да се на тендер нико не јави, Министарство ће помоћи да се нађе извођач радова, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је подсетио да су у овој фази ради само статичка санација објеката, после које ће све школе бити сеизмички безбедне за ученике.

Помоћник министра просвете Зоран Трнинић рекао је да ће школе имати прилику да остале радове финансирају кроз кредит Европске инвестиционе банке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво