Читај ми!

Протести због пресуде Кепиру

Због ослобађајуће пресуде Шандору Кепиру, у Београду и Новом Саду одржани протести под слоганом "Крив је!". Окупљени и организатори позвали Мађарску да му поново суди.

Протести због ослобађајуће пресуде Шандору Кепиру, оптуженом да је учествовао у злочинима у Другом светском рату, одржани су у Новом Саду и у Београду. Окупљени и организатори протеста, Друштви за очување сећања на Холокауст, упутили су захтев мађарском правосуђу да се Кепиру поново суди.

"Наша порука вечерас из Београда и Новог Сада иде узводно ка Будимпешти, тражимо ново суђење и очекујемо праведну пресуду", рекао је један од организатора скупа Аврам Израел. Он је оценио да је "слободарски и демократски опредељени Београд" вечерас заказао и да је на скуп дошло више новинарских екипа него грађана.

Сарадник Института за хебрејски језик и књижевност Жељко Станојевић рекао је да подржава скуп против одлуке мађарског суда да на слободу пусти човека, који је дао налог да се убије више од 4.000 људи свих нација које живе у Војводини. 

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић истакао је да није примерено коментарисати судске одлуке, али је критиковао аплауз који се могао чути у судници после ослобађајуће пресуде.

"Нисам сигран да тај аплауз није чуо ни (Андрес Беринг) Брејвик пре него што је убио ону омладину у Норвешкој. То је страшна порука екстремној популацији свуда у свету и такве поруке су ругање жртвама", рекао је Векарић и додао да је тужилаштво доставило сву потребну документацију, архиву, изјаве сведока мађарским колегама и сада се чека другостепена пресуда.

Векарић је најавио да ће се разговарати и са директором центра "Симон Визентал" Ефраимом Зурофом да ли се може учинити још нешто, ако Мађарска не буде реаговала на начин да се испуни правда.

Шандор Кепиро (97), првостепеном одлуком суда, прошле седмице ослобођен је оптужби за учешће у Новосадској рацији јануара 1942. године. Мађарско тужилаштво најавило је да ће уложити жалбу на ову пресуду.

Кепиро је оптужен да је у јануару 1942. године као жандармеријски капетан учествовао у спровођењу Новосадске рације у којој је, према наводима оптужнице, побијено најмање 1.246 грађана Новог Сада,  највише Јевреја, Срба и Рома, међу којима и 168 деце. Поједини истраживачи тврде да је током Рације у Новом Саду убијено и више од 4.000 особа.

Кепиро је пред крај рата и после рата од стране мађарских власти био два пута осуђиван, на 14 и на 10 година затвора, због учешћа у Рацији. Казну никада није одслужио, јер је након рата побегао у Аустрију а потом у Аргентину, одакле се у Мађарску вратио 1996. године и добио пензију од државе.

У Будимпешти га је 2006. године лоцирао директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, који је одмах доставио доказе мађарском правосуђу. Оптужница против Кепира подигнута је у фебруару 2011. године, а суђење је почело у мају.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво