Читај ми!

Годишњица злочина код Липљана

Обележено 12 година од убиства 14 Срба у Старом Грацком, код Липљана. Починиоци још нису пронађени. Парастос жртвама служио владика рашко-призренски Теодосије.

Парастосом жртвама у селу Старо Грацко крај Липљана обележена је 12. годишњица злочина почињеног над Србима, када је убијено 14 жетелаца на њиховим њивама. За тај, као и за многе друге злочине, починиоци нису пронађени.

Парастос жртвама испред спомен-плоче у центру Старог Грацког служио је епископ рашко-призренски Теодосије, а њихови најближи, родбина и пријатељи одали су им пошту полагањем цвећа и паљењем свећа.

Владика Теодосије је поручио Србима у Старом Грацком да злочин не забораве и да не напуштају своје домове и Косово.

"Срби који су настардали на данашњи дан пре 12 година били су жетеоци живота, а животе су им одузели 'жетеоци смрти'. Било је то суочавање живота и смрти", рекао је Теодосије у беседи после парастоса.

Владика Теодосије је истакао да "ране не могу зацелити, јер до данас нису кажњни злочинци који су убили невине жртве".

Садашњи команданат Кфора, генерал Ерхард Билер, присуствовао је парастосу у Старом Грацком, а породице убијених су и њега питале да ли убице могу да буду пронађене.

"Желим да кажем да полиција и други органи чине све што је људски могуће да се пронађу злочинци", рекао је Билер. Командант Кфора најавио је да ће се потрудити да гробље у селу Старо Грацко, за које тврди да није знао да је минирано, буде очишћено од тих експлозивних средстава.

"Морамо наставити да се сећамо оних који су убијени и да тражимо оне који су нестали", поручио је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Славица Поповић, која и даље чека информацију о томе ко јој је убио брата, оца и стрица, упитала је где је сада Бернар Кушнер, који је обећао да ће, како каже, преврнути небо и земљу да пронађе починиоце. 

Припадници специјалних јединица полиције УНМИК-а ухапсили су у октобру 2007. године косовског Албанца Мазлума Битићија, из села Велики Алаш код Липљана, због сумње да је учествовао у убиству жетелаца. Због недостатка доказа Битићи је ослобођен.

Расветљавање судбине несталих

Поводом годишњице злочина код Липљана, Удружење породица киднапованих и убијених са Косова и Метохије затражило је од надлежних домаћих и међународних институција да се расветли судбина њихових ближњих.

Траже и да се процесуирају починиоци злочина над више од 3.500 настрадалих Срба и осталих неалбанаца са Косова и наглашавају да и поред много понуђених доказа, још нико од Албанаца није осуђен.

"Не смемо и немамо право да будемо спокојни све док Суд не казни на прави начин оне који су убили и киднаповали недужне цивиле, војнике и полицајце, оне који су продавали њихове органе, оне који су секли српске главе и пунили њима вреће", истиче председница Удружења породица киднапованих и убијених са Косова и Метохије, Наташа Шћепановић.

Правду тражи и Милена Радевић, чији је син Иван убијен 1998. године у нападу на пећки кафић "Панда", а супруг киднапован.

Милена Радевић наводи да су највеће жртве рата невино цивилно становништво које трпи и чека да сазна истину и да се пронађу починиоци.

По званичној евиденцији још се трага за око 1.800 несталих особа са КиМ, међу којима је више од 500 Срба и осталих неалбанаца.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић наглашава да у расветљавању судбине несталих изостаје подршка међународних представника и спремност на сарадњу локалних Албанаца.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво