Читај ми!

Исплата заосталих пензија

Последња рата дуга пољопривредним пензионерима биће исплаћена у предвиђеном року, поручују из Министарства финансија.

И поред бојазни потпредседника Владе Јована Кркобабића да би мањи прилив новца у буџет због новог начина финансирања општина могао угрозити планирану исплату последње рате дуга пољопривредним пензионерима, у Министарству финасија кажу да се то не доводи у питање.

До краја године држава ће пољопривредницима вратити дуг. Још 2006. године обавезала се да ће га исплатити у четири рате.

Милован и Томислав из села Причевић кажу да је почело добро. Прву и четврту рату дуга, као и остали пољопривредници, добили су превремено, другу, како је планирано, почетком 2008. године.

"Од тада нисмо ништа више добили, обећавали су неколико пута, те на крају ове, те на крају 2009. године, те на крају 2010. године. Међутим, ништа од тога нема", каже Милован Бошковић из села Причевић.

"Ја очекујем да ће бити, међутим да ли ће бити или неће, то не знам", каже Томислав Бошковић.

Једино добро у тој неизвесности је што им се, док чекају исплату, на дуговање обрачунава камата од 8,5 одсто, па ће са овом исплатом добити 4,5 хиљада више него прошли пут.
У просеку око 28 хиљада динара.

Тај дуг представља више од 20 пензија, које им нису исплаћене деведесетих година прошлог века. На основу тога, сваком пољопривредном пензионеру следовале су 83 хиљаде динара уз додатак камате која се обрачунава до тренутка исплате.

У ПИО фонду су спремни за исплату последње рате.

"Очекујемо да добијемо налог Министарства финансија о термину исплате. То ће свакако бити у последњем кварталу или већ крајем овог квартала", наводи Јелица Тимотијевић из ПИО фонда.

За исплату дуга потребно је око седам милијарди динара, више од трећине тог износа је камата, која се обрачунава почев од 2006. године.

На враћање дуга чека више од 200.000 пољопривредника. У случају да неки од њих не доживе исплату, новац ће добити наследници.

Битно је да по окончању и стицању правоснажне судске одлуке о наследству да се јави Фонду, достави доказе и оствари право на исплату.

Пољопривредне пензије су најниже, у просеку 9.200 динара. Рата дуга, која је као три месечне пензије, добро ће доћи пољопривредницима, њена исплата и унуке радује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво