Преминуо Душан Јанићијевић

Глумац Дашан Јанићијевић, великан домаће филмске, телевизијске и позоришне сцене преминуо у 79. години. Играо је у више од 500 филмова и серија. Добитник више награда, међу којима и "Златне арене" за улогу у дебитантском филму.

Великан југословенске и српске кинематографије Душан Јанићијевић преминуо је јутрос у 79. години, у родном Гргуру, код Блаца, саопштила је Танјугу породица.

Јанићијевић је рођен 27. априла 1932. године у Гргуру, а глуму је завршио на Позоришној академији у Београду.

Рад на филму отпочео је већ као студент, насловном улогом Стојана Мутикаше у истоименом остварењу Феодора Ханжековића, за коју је добио "Златну арена" на првом Фестивалу југословенског филма у Пули 1954. године.

Од тада играо је у више од 500 филмова и телевизијских серија, а последњу улогу остварио је у филму Драгана Бјелогрлића "Монтевидео, Бог те видео".

Готово да није било филма у којем Јанићијевић није играо, а ни награде коју није добио.

Режисери су му поверавали најчешће главне улоге, или оне до њих, од Радоша Новаковића и Здравка Велимировић до Макавејева и Јелића, Микија Стаменковића, Живојина Павловића и Горана Паскаљевића, а онда и млађи - Радош Бајић, Синиша Ковачевић, Драган Бјелогрлић...

По сопственом признању, најтежа му је била улога у филму "Газија" по Андрићевим приповеткама, а ону у филму "Задах тела" Жике Павловића сматрао је најуспешнијом.

Током шездесет година Јанићијевић је играо на многим позоришним сценама и нанизао улоге у Југословенском драмском, Народном позоришту, Атељеу 212...

Пре две седмице објављена је његова књига "Сећања", у којој је испричао свој животни и глумачки пут, а Синиша Ковачевић тим поводом написао да је био велики глумац, али и велики човек.

Јанићијевић ће данас бити пребачен у Београд, а датум кремације биће накнадно објављен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво