Софтвер "Мајкрософта" за научнике

Једанаест хиљада научника из Србије ће у наредне четири године моћи да ради на легалном софтверу "Мајкрософта". Уговор о набавци софтвера потписали потпредседник Владе Божидар Ђелић и представник "Мајкрософта" Ален Крозије.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и потпредседник корпорације "Мајкрософт" Ален Крозије потписали су уговор о сарадњи и набавци софтверских лиценци за научну заједницу Србије.

Ђелић је рекао да је потписивањем уговора у Влади Србије омогућено научницима који учествују у програмима које финансира Република Србија у наредне четири године радити на легалном софтверу вредном 755.000 долара.

"Постигнут је одличан споразум са Мајкрософтом. Добили смо значајан попуст, а истовремено и компанија Мајкрософт зна да ће свих наших 11.000 научника радити на легалном софтверу ове велике технолошке компаније" рекао је Ђелић.

Потпредседник Владе је рекао и да је изражена намера да се на бази обостране сарадње иде и корак даље и додао да постоји могућност да се на јесен у Сијетлу потпише споразум о отварању иновационог центра "Мајкрософта" у Србији, у којем би се демонстрирали и припремали неки од најнапреднијих производа и услуга те компаније.

У наредним годинама, уложиће се значајна средства у развој информационих технологија, рекао је Ђелић и додао да ће напредак бити направљен и у области заштите интелектуалне својине.

Према потпредседника Владе, део софтвера који се употребљава у Србији је нелегалан и упозорио да је то криминал, као и да ће се радити на сузбијању нелегалне употребе туђег знања, вредности и својине.

Потпредседник "Мајкрософта" Крозије је рекао да је уговором омогућено научницима да искористе праве моћи софтвера наглашавајући да је суштина рада те компаније управо та да се људи користе иновацијама.

Крозије је рекао да "Мајкрософт" очекује да ће уговор ојачати већ постојеће међусобне чврсте везе и додао да ће партнерство помоћи циљевима "Мајкрософта" у Србији, али и на глобалном нивоу.

"Уговором је научницима омогућен приступ правој моћи софтвера. Морам да кажем и да сам имресиониран људима у Србији", рекао је председник "Мајкрософта" Ален Крозије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво