Још посла да се утврди истина

Секретар Државне комисије за откривање тајних гробница Срђан Цветковић каже да ће поступак ексхумације и утврђивања идентитета посмртних остатака пронађених на Ади Циганлији трајати најмање неколико недеља. Јуче откопан само један ров на локацији где је, према сведочењима, стрељан Дража Михајловић.

Посмртни остаци који су пронађени на Ади Циганлији највероватније бити предати на ДНК анализу тек када се формира тим форензичара који ће обавити детаљно откопавање терена, рекао је секретар Државне комисије за откривање тајних гробница оних који су убијени после 1944. године Срђан Цветковић.

Цветковић је Танјугу рекао да је јуче обављена пробна ексхумација на основу налога Тужилаштва, али да тек предстоји велики посао, који би, ако почне наредне седмице, требало да траје неколико недеља.

Према његовим речима јуче је откопан само један ров на локацији где је, према сведочењима, стрељан Дража Михајловић. Цветковић је навео да би Тужилаштво требало да одреди људе из Института за форензичку медицину, који би наставили поступак.

Према његовим речима, биће потребно три до пет дана да се откопа цело место, а само копање треба да буде прецизно извршено, уз помоћ прецизне методологије и алата које поседују само за то овлашћене институције.

Након тога, требало би да се обави свеобухватна ДНК анализа нађених узорака и уради компарација са ДНК потомака.

Цео тај поступак, од откопавања до утврђивања резултата, трајаће, ако се крене одмах следеће седмице, најмање неколико недеља, тврди Цветковић, додајући да је посао Државне комисије практично завршен.

"Ми смо пронашли где је био затвор, стрељање, откопали јаму, нашли жице којима су били везани, гашени креч, кости. Даље треба да се то детаљно ископа, а то раде за то оспособљене институције", прецизирао је Цветковић.

После два сата премеравања терена и пола сата копања, јуче је пронађен остатак северног зида затвора на Ади Циганлији, крај којег је, према сведочењима, у ноћи измедју 16. и 17. јуна 1946. године стрељан командант Југословенске војске у отаџбини, генерал Драгољуб Дража Михаиловић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво