Читај ми!

Потрага за Дражиним гробом

Скениран терен на Ади Циганлији у потрази за посмртним остацима стрељаних на тој локацији, међу којима је био и Драгољуб Дража Михаиловић. Нађене кости и остаци лисица, ДНК анализа ће показати коме припадају.

Секретар Државне Комисије за откривање тајних гробница убијених после 1944. године Срђан Цветковић изјавио је да је данашње скенирање терена на Ади Циганлији у потрази за посмртним остацима стрељаних на тој локацији, међу којима је био и Драгољуб - Дража Михаиловић, обављено брзо и успешно.

"Успели смо у веома кратком року да уз помоћ савремене технике пронађемо кости и остатке лисица. Делови костију су опрљени, што указује на покушај уништавања доказа спаљивањем", прецизирао је Цветковић.

Показало се, како је додао, да је тродимензионална реконструкција места на Ади где су, према изјавама сведока, стрељани Михаиловић и остали затвореници, а која је претходила скенирању, била прецизна "до у метар".

"Полиција је била на лицу места и сада је на потезу Тужилаштво које ће водити процес ексхумације. Комисија је овим завршила свој део посла", рекао је Цветковић.

Следи ДНК анализа

Председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић изјавио је после скенирања терена на Ади да сада предстоји велики и значајан део посла, који подразумева форензичко вештачење и експертизу ДНК узорака, чиме би могло да се евентуално докаже да су пронађени посмртни остаци заиста Михаиловићеви.

Он је истакао да је потребно да Влада Србије из буџета обезбеди средства, јер су до сада комисије за откривање масовних гробница после септембра 1944. године и за откривање гроба генерала Михаиловића радиле без новца из државне касе.

Чотрић је такође рекао да очекује да Виши суд у Београду изрекне пресуду по захтеву за рехабилитацију генерала Михаиловића.

Командант Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михајловић је после пресуде у монтираном судском процесу убијен у раним јутарњим часовима 17. јула 1946. на Ади поред старог затвора, који је касније срушен, саопштила је средином априла Комисија за утврђивање чињеница о погубљењу и гробном месту Михаиловића.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво