Читај ми!

Дан полиције и МУП-а

Један од најважнијих фактора стабилности и безбедности у Србији су МУП и полиција и зато треба побољшати материјални положај њених припадника, рекaо министар Ивица Дачић на прослави Дана МУП-а и полиције у Макишу. Представљена опрема и наоружање, и изведене показне вежбе.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су то министарство и полиција један од најважнијих фактора стабилности и безбедности у Србији и зато је неопходно побољшати материјални положај њених припадника.

Дачић је на свечаном обележавању Дана полиције и МУП-а у Макишу, нагласио да улагања у полицију представљају инвестицију у безбедност државе и одбрану и очување националних интереса.

"Полиција има само један задатак - да независно од тога ко је на власти, одбрани територијални интегритет, очува јавни ред и мир и да се бори против организованог криминала и тероризма", истакао је Дачић.

Дачић је нагласио и да су се у протеклом периоду створили услови и да полиција буде "компетента и високо образована, која зна да разликује примену силе од обављања дужности".

Подсетио је и да је у последњих 20 година око 1.000 полицајаја изгубило живот обављајући разне задатке, истакавши да ће МУП наставити да брине о њиховим породицама.

Министар је указао на висок ниво обучености српске полиције, а посебно специјалних једница МУП, које су међу најелитнијим јединицама које постоје у Европи, као и на несебично пожртвовање ватрогасаца који спасавају људске зивоте.

Полицијске вежбе

Извођењем вежби припадници МУП-а и полиције демонстрирали су висок ниво обучености. Припадници Жандармерије показали су како обезбеђују јавни ред и мир приликом нереда на спортским теренима и градским улицама, док је Интерветна јединица демонстрирала начин реаговања при спречавању разбојништва.

Припадници Сектора за ванредне ситуације показали су део способности за реаговање у случају пожара, док су студенти Криминалистичко - полицијске академије демонстрирали висок ниво оспособљености у борилачким вештинама.

Обележавање два века постојања МУП-а као и слава МУП-а и полиције - Свете Тројице, завршено је изложбом наоружања и војне опреме.

Прослави Дана полиције присуствују председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

У име председника Србије Бориса Тадића, министар Дачић је претходно, уручио медаље за ревносну службу припадницима Министарства унутрашњих послова.

Пријем у Палати Србија

Пријему у Палати Србија, поред директора српске полиције Милорада Вељовића, присуствовали су министар полиције Хрватске Оливер Грбић, директор полиције Бугарске Калин Георгиев, помоћник директора полиције Црне Горе Славко Стојановић, директор полиције Републике Српске Гојко Васић.

Са министром Дачићем се сусрео и шеф Штаба аустријске полиције Волфганг Ебнер, генерални инспектор за северну Грчку Николаос Серетис, директор Управе за међународне односе италијанских полицијских снага Филипо Диспенца и директор албанске полиције Хисни Бургај.

Ове године обележава се и 200 година од оснивања Министарства унутрашњих послова, чији је први министар био Јаков Ненадовић. Тим поводом положен је венац на његову спомен плочу у Бранковини. Венац је положен и на спомен обележје Чукур чесма.

Дан МУП-а и Дан полиције обележавају се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија 15. јуна, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара