Дан авијације

Дан авијације Војске Србије обележава се у 204. авијацијској бази на аеродрому "Батајница", у знак сећања на 2. август 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у тадашњој српској војсци.

У изменама и допунама Уредбе о формацији целокупне војске из 1893. године наведено је да при свакој дивизији треба формирати ваздухопловну, односно балонску чету, јер тада аеродроми још нису постојали.

После Првог светског рата и формирања Југословенског ваздухопловства, краљевим указом од 1924. године одређено је да се 2. август, црквени празник Свети Илија, слави као ваздухопловна слава.

Такође, Свети Илија "громовник" узет је за заштитника најпре војника, а затим и ваздухопловаца Краљевине Југославије.

Та традиција је била прекинута ратне 1941. године и није обнављана све до 1992., када се, на иницијативу војних и цивилних ваздухопловаца, поново враћа на наше аеродроме.

На аеродрому "Батајница", обележавање Дана авијације почело је свечаним стројем припадника Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, после чега је уследио тактичко-технички збор наоружања и војне опреме.

У оквиру изложбе тектичко-техничке опреме и наоружања који се користе у ваздухопловству приказани су авиони "Миг 21", "Миг 29", "супер орао", "галеб", транспортни авиони и хеликоптери "газеле".

Летачки део програма отворио је авион типа "галеб 4", поводом 30 година од првог лета тог школског борбеног авиона, потом су учествовали и авиони "Миг 29", "утве" и "орлови", док је у завршном делу програма наступила акро-група "Звезде" из новосадског аеро клуба "Г4".

Поводом празника, заслужним припадницима ВПВО додељена су признања и новчане награде.

Свечаности је присуствовао и министар одбране Драган Шутановац.

Шутановац: Побољшана ВС  

Шутановац је рекао да је у протеклих годину дана побољшано стање Војске Србије, посебно у ваздухопловству, и навео да је током прошле године ремонтовано 15 авиона и да је повећан број сати летења пилота.

Без савременог ваздухопловства нема квалитетног система обране, рекао је министар одбране и додао да ће министарство на чијем је челу наставити да набавља савремену опрему и побољшава обуке пилота.

Студија за набавку нових борбених авиона 

Генерал мајор Драган Катанић, изјавио је да је завршена тактичка студија за набавку новог вишенаменског борбеног авиона и да је она усвојена на главном војнотехничком савету.

"Наши планови су да од краја 2011. до 2015. године буде набављена једна ескадрила савремених вишенаменских ваздухоплова", рекао је Катанић за нови број магазина "Одбрана".

Катанић је објаснио да се студија бавила првенствено захтевима и техничко тактичким одликама које таква летилица треба да задовољи, како би у наредних тридесетак година бранила небо над Србијом.

У студији су наведени основни типови авиона који се тренутно налазе у наоружању и Запада и Истока - "грипен", Ф-16, Ф-18, "еурофајтер", МИГ 29М, Су 30МК.

Катанић је казао да ће број авиона зависити од цене и средстава које држава буде могла да издвоји за њихову набавку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи