Предлог закона о заштити података о личности

Влада Србије упутила је Парламенту на усвајање по хитном поступку Предлог закона о заштити података о личности. Предлогом закона детаљно је уређена заштита података о грађанима, обрада и коришћење података, као и право грађана да имају увид у своје личне податке.

Тај предлог највероватније је убрзала критика стручне јавности, која оштро осуђује Правилник Агенције за телекомуникације о условима надзора над комуникацијом на Интернету.

Провајдери су, како предвиђа правилник, дужни да државном органу омогуће надгледање укупне Интернет комуникације пресретање електронске поште, телефонског и видео саобраћаја.

Иако сарадња са службама безбедности у том сектору није новост, многи критикују нејасно дефинисане обавезе провајдера према службама за надзор.

Интернет провајдери били су врло изненађени 24 јула. када је објављен правилник који дефинише један део њиховог рада. Кажу да их о томе нико није обавестио, иако је правилник ступио на снагу 12 дана раније.

Председник управног одбора РАТЕЛ-а, професор Јован Радуновић рекао је да нормативна акта која су на нивоу правилника, РАТЕЛ никада није донео без јавне расправе.

"Oво није правилник ово су техничка упутства која се мењају од данас до сутра. Променићемо их, правилник је нешто што иде на усаглашавање са законом и Уставом а ово је усаглашено јер смо га на основу закона и донели", истакао је Радуновић.

Стручна јавност не слаже се с тим објашњењем. Сумња се да ће надлежни желети да мењају правилник, који је обавезујући. Прва замка је, кажу, обавеза куповине нове опреме.

Обавеза, која се сада намеће свим провајдерима, да они финансирају набавку опреме коју је практично немогуће набавити, битно мења позицију сваког провајдера.

"У овом тренутку, сви су криви, ако неко може и да набави, неко ко је близак држави, коме је држава већинску власник, остали сигурно не могу и према овом упутству већ су у прекршају", рекао је Војислав Родић, из Инет провајдера.

Други, можда и већи проблем, тврде, јeсте непоштовање Уставом гарантоване слободе изражавања и приватности.

"И даље ће бити потребна судски налог за праћење интернета, али се бојим да се непрецизно дефинисаним одредбама овог правилнка отвара простор ѕа цурење веће количине података од оних који су апсолутно неопходни за спровођење уско дефинисаног надзора", каже Слободан Марковић, из Центра за развој Интернета.

У РАТЕЛ-у тврде да ће се надзор и даље обављати само уз судски налог, што у новом правилнику није прецизирано.

На нова правила надзора до сада су реаговала новинарска удружења, Београдски центар за људска права, Форум за безбедност и демократију, бројни стручњаци и организације, тражећи да РАТЕЛ повуче правилник о надзору Интернет колуникације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи