Откривен споменик Николи Тесли у Ужицу

У оквиру обележавања шест деценија постојања “Електродистрибуције Ужице”, данас је у комплексу хидроелектране “Под градом”, откривена спомен биста Николи Тесли, рад академика Николе Јанковића. На Илиндан 1900. године, само пет година након отварања хидроелектране на Нијагариним водопадима у Америци, по Теслиним принципима, пуштена је у рад ужичка хидроцентрала.

Захвањујући Ђорђу Станојевићу, професору Велике техничке школе у Београдау, као и крању Александру Обреновићу, Ужичани су први добили електричну енергију.

Предраг Шекарић, помоћник министра за енергетику, рекао је да је Србија потписивањем уговора о Енергетској заједници постала део Европске уније, што за нашу земљу представља могућност нових инвестиција за изградњу и развој електроенергетског сектора.

Директор ужичког ЕПС-а, Владимир Доганчић, подсетио је да је електрана радила до седамдесетих година, све док њен јаз није затрпан приликом изградње пруге Београд-Бар, што је исправљено тек 2000. године када је руководство Електропривреде Србије централу поново оспособило за рад.

Миломир Даниловић, шеф одржавања, каже да електрана током јула и августа не испоручује електричну енергију Електродистрибутивном систему Србије јер је тада купалишна сезона у току.

Комплекс са електраном, данас је и музеј који представља праву атракцију за посетиоце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво