Читај ми!

Четири милиона евра за Поникве

Чишћење ужичког аеродрома "Поникве" од авионских бомби и експлозивних средстава коштаће око четири милиона евра. Влада Србије издвојиће око 1,5 милиона евра, а преостали новац требало би да се обезбеди кроз донације страних влада.

Уклањање авионских бомби и експлозивних средстава са ужичког аеродрома "Поникве", заосталих из НАТО бомбардовања 1999. године, требало би да кошта око четири милиона евра, оценили су стручњаци.

Како је речено на донаторској конференцији за разминиравање аеродрома "Поникве" у Министарству спољних послова Србије, Влада Србије ће издвојити око 1,5 милиона евра, а намера је да се преостали новац обезбеди кроз донације страних влада.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да пројекат промене намене војног аеродрома "Поникве" у цивилни и његово оспособљавање за саобраћај Влада види као један од стратешких у западном делу Србије.

"Тај пројекат може да има стратешки утицај на развој економије у том кључном региону у Србији", истакао је Јеремић.

Почетак радова ове године? 

Градоначелник Ужица Јован Марковић истакао је да је циљ локалне самоуправе да се до половине 2012. године аеродром очисти од заосталих експлозивних средстава, истичући да је важно да радови започну ове године.

"Циљ је да се након тога уз помоћ Владе Србије настави економски развој тог аеродрома и пронађе стратешки партер за концесију на 25 година за развијање теретног терминала и центра за нискотарифне и чартер летове", рекао је градоначелник Ужица.

Марковић је додао да су локалне власти свесне да ужички крај нема довољно становништва за развој пуног потенцијала аеродрома, али да би отварањем цивилне ваздушне луке читав регион, који нема добру путну инфраструктуру, добио шансу за развој туризма, пољопривреде, привреде и културе.

Како је речено на конференцији, читав пројекат уклањања експлозивних средстава, изградње објеката, модернизације и покретања цивилног аеродорма "Поникве" коштаће око 20 милиона евра.

Идејни пројекат и процену вредности уклањања експлозивних средстава урадио је Сектор за вандредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије.

Аеродром "Поникве" има писту дугу три километра и широку 45 метара, која је уништена у НАТО бомбардовању, а у подземним складиштима затрпано је и осам авиона домаће авијације.

Помоћ Кине и САД

Амбасадор Кине у Србији Веи Ђингхуа рекао је да ће кинеској влади пренети све информације о разминиравању аеродрома "Поникве", уз позитивну препоруку Амбасаде да се укључи у тај пројекат. Веи је уверен да ће Кина дати допринос решавању проблема на ужичком аеродрому.

Представник америчке амбасаде у Србији Бред Бирс рекао је да су Сједињене Америчке Државе од 2003. године до сада дале пет милиона долара помоћи за чишћење Србије од мина, а намеравају да помогну и пројекат у Ужицу.

"Покушаћемо да новац обезбедимо у наредној години", истакао је представник америчке амбасаде.

На донаторској конференцији учествовали су представници амбасада САД, Кине, Словачке, Словеније, Норвешке, Немачке, Чешке, Турске, Кувајта, Азербејџана, Италије, Јапана, Португалије, Шпаније и Мађарске.

Војска Србије је у октобру 2010. године уступила Ужицу аеродром "Поникве" и око 500 хектара околног земљишта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи