Читај ми!

Строжа контрола безвизног режима

Договорен низ нових мера и активности на спољнополитичком и унутрашњем плану са циљем да се онемогући злоупотреба безвизног режима Србије са Европском унијом и реши проблем лажних азиланата.

На састанку у Министарству унутрашњих послова о примени безвизног режима са ЕУ надлежни представници Владе Србије договорили су се о предузимању низа нових мера и конкретних активности на спољнополитичком и унутрашњем плану.

Мере укључују и одређене активности МУП-а, које ће за последицу имати строжу контролу начина на који грађани Србије користе режим безвизног путовања у западну Европу.

У саопштењу МУП-а је наведено и да је на састанку констатовано да је Влада до сада предузела низ мера укључујући и формирање Комисије за праћење безвизног режима путовања са Европском унијом, али и да је у наредном периоду неопходно интензивирати мере у циљу сузбијања те појаве.

Захваљујући активностима Министарства унутрашњих послова у протеклом периоду смањен је број лица која траже азил, наведено је у саопштењу.

Састанку су присуствовали заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић, потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић, министар спољних послова Вук Јеремић и директор Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић констатовано је да проблем такозваних лажних азиланата из Србије постоји више од годину дана.

Контрола агенција, одузимање пасоша лажним азилантима

"Надлежни органи ће појачати контролу туристичких агенција које се баве превозом лажних азиланата у земље Европске уније", изјавио је раније данас министар Дачић.

Дачић је у Босилеграду рекао да Србија разматра и могућност одузимања пасоша оним грађанима који без правог разлога траже азил у земљама ЕУ, пре свега у Шведској, Немачкој, Белгији и Луксембургу.

Према његовим речима, Србија не спада у земље у којима постоје политички притисци, тако да је јасно да је реч о људима који траже лажни азил.

"Неки од њих желе и да зараде тиме што ће боравити неколико месеци у тим земљама", рекао је Дачић.

Министарка унутрашњих послова Македоније Гордана Јанкулоска рекла је да је тема лажних азиланата приоритет и за Македонију и да та земља предузима све мере како би се проблем лажних азиланата решио.

Јанкулоска је навела да се често догађа да грађани обе државе организованим превозом заједно путују у земље ЕУ.

"Македонија разматра забрану поновног путовања у земље шенгенске зоне за оне за које је утврђено да су тражили лажни азил", рекла је Јанкулоска.

Извештај о Шенгену у јуну

Амбасадор Европске уније у Србији Венсан Дежер рекао је да ће извештај о спровођењу Споразума о визној либерализацији бити завршен до 9. јуна и да ће бити достављен земљама чланицама.

"Европска комисија је у обавези да периодично извештава о спровођењу Споразума о визној либерализацији, као и о проблемима који се јављају у вези са спровођењем споразума," казао је Дежер новинарима у Нишу.

Венсан Дежер је подсетио да су се проблеми јавили када је реч о лажним азилантима и да треба испитати како и зашто се визна либерализација злоупотребљава и на који начин је спречити.

Дежер је додао да је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио мере против злоупотреба визне либерализације као и да је један број тих мера већ у примени.

Премијер Србије Мирко Цветковић подсетио је да је Србија недавно формирала комисију чији је задатак да прати ситуацију око лажних азиланата.

"Овај проблем је очекиван у свим земљама које су добиле визну либерализацију, али код нас се испољио у оштријој форми, јер смо бели шенген добили у време економске кризе", рекао је Цветковић после разговора са Доналдом Туском, премијером Пољске, која је следећа председавајућа ЕУ.

Туск је нагласио да је задатак Србије да покаже свим скептичним чланицима Уније да чини све како би се што пре превазишао проблем лажних азиланата.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво