Продужава се важење личне карте

Рок важења личних карата продужава се са пет на десет година, а за малолетнике са две на пет година, предвиђено је изменама Закона о личној карти које су стигле у Скупштину.

Предлогом измена Закона о личној карти које су стигле у скупштинску процедуру предвиђено је да рок важења личне карте уместо пет, буде десет година, а за децу уместо две, пет година.

Такође је предложено продужење рока важења до сада издатих личних карата до 31. децембра 2016. године, уместо 27. јула ове године, како је сада утврђено.

Измене закона су предложене по хитном поступку, јер је оцењено да је остао велики број грађана који нису заменили личне карте издате на старом обрасцу, а било би технички немогуће све заменити у наредних неколико месеци до истека рока, до краја јула ове године.

Предвиђено је да грађанину старијим од 65 година на његов захтев може да буде издата лична карта без ограниченог рока трајања и на обрасцу који не садржи микроконтролер (чип).

Влада Србије је предложила и да се на захтев грађанина у образац личне карте подаци о имену и презимену могу уписати, поред ћириличног, и латиничним писмом, ако за то постоји техничка могућност.

Предложеним изменама је прецизирано да лична карта издата пре дана почетка примене овог закона важи до рока наведеног у личној карти, а најдуже до 31. децембра 2016. године, до ког рока важе и личне карте издате након почетка примене важећег закона који прописује рок 27. јул 2011. године.

Измене су предложене због, како се наводи у образложењу, рационализације трошкова израде, што је уштеда и за државу и за грађане.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи