Читај ми!

Пола године од земљотреса

Шест месеци од разорног земљотреса у Краљеву, обнова иде по плану. Министар Милан Марковић, координатор Владе за помоћ Краљеву, каже да ће све ће бити завршено до 1. октобра, како је и планирано.

Обнова Краљева од последица разорног земљотреса, који је тај град погодио пре тачно пола године, у пуном је јеку. У земљотресу јачине 5,4 степена Рихтерове скале погинуло је двоје људи, а више од 50 теже и лакше повређено.

Оштећено је више од 16.000 објеката, од чега је 600 одређено за рушење. До сада је подигнуто 300 монтажних кућа, од укупно 500 колико је планирано.

На хуманитарни рачун уплаћено је око милијарду и 300 милиона динара, од чега највећи део из буџета Србије.

Министар Милан Марковић, координатор Владе за помоћ Краљеву, каже да обнова иде по плану и да ће све бити завршено до 1. октобра, како је и планирано.

Непредвиђени проблеми, према речима Марковића решавају се у ходу, а најтежи су имовинско-правне природе због којих је око 300 Краљевчана још увек у колективним центрима.

У току је санација седам стамбених зграда у насељу Градска Колонија, а припремљена је пројектна документација за још 19.

У ванредној ситуацији су још увек и хируршка болница и школе. Због недостатка простора хоспитализују се само хитни случајеви, а настава у школама се још увек организује у четири смене.

Часови ће и даље трајати 30 минута. У школској управи тврде да ће наставни план и програм бити испуњен, тим пре што је термин за малу матуру померен за 23, односно 24. јун.

Начелник Школске управе Краљева Жарко Милосављевић рекао је да је Министарство просвете обезбедило средства како би се школе довеле у пређашње стање. 

Од најјачег земљотреса, 3. новембра, на подручју Краљева тло се затресло још око 650 пута, а сеизмолози кажу да су ти потреси знак смиривања тла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се