Читај ми!

Апел да се народу и цркви врати имовина

Српске власти требало би да се угледају на цара Константина, који је Миланским едиктом пре 1.700 година хришћанима вратио цркве и имања, поручио патријарх српски Иринеј.

Патријарх српски Иринеј апеловао је на власт у Србији да се угледа на Цара Константина који је Миланским едиктом пре 1.700 година хришћанима вратио цркве и имања, преноси агенција Бета.

"Можда би наши, који воде земљу, требало да имају у виду едикт цара Константина, који је хришћанима вратио цркве и имање, и слободу, и да поступе на исти начин", рекао је патријарх на античком локалитету Феликс Ромулијана, где је на темељима римског града данас служио свету архијерејску литургију.

Патријарх је рекао да је тај дводневни црквено-народни сабор увод у обележавање 1.700 година од Миланског едикта цара Константина, и да ће се то обележити у Нишу, родном граду тог римског владара.

"Данашње служење литургије нас враћа у прошост и минуле векове, када је владала Римска империја и владаре који су прогањали хришћане", рекао је патријарх и подсетио и да је император Галерије, који је подигао Феликс Ромулијану, био највећи прогонитељ хришћана.

Патријарх је посетио Зајечар поводом јучерашњег научног скупа под називом "Хришћанско наслеђе Ромулијане - у сусрет 1.700 година Миланског едикта".

Данас је одржана аукција ускршњих јаја од које је приход намењен изградњи још једне цркве у Зајечару. Лицитацији су присуствовали патријарх Иринеј и други црквени великодостојници, а нека од јаја су продата су и за 30.000 динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи