Годишњица страдања у "Бљеску"

На данашњи дан, пре шеснаест година, хрватска војска почела је акцију "Бљесак" у којој је убијено више од 280 Срба а 15.000 протерано из Западне Славоније. У Србији и РС служени парастоси жртвама, док Хрватска обележава те датуме као успех своје војске.

У Србији и Републици Српској служени су парастоси и паљене свеће у знак сећања на српске жртве које су страдале током акције хрватске војске у операцији "Бљесак", 1. и 2. маја 1995. године.

Годишњица страдања обележена је парастосом у Цркви светог Марка. Парастос је служио старешина цркве отац Трајан, уз присуство неколико десетина чланова рођака страдалих и чланова избегличких удружења.

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта рекао је да одговорност за српске жртве у западној Славонији током операције "Бљесак" сноси пре свих међународна заједница, пошто је та област била заштићена зона Уједињених нација.

"Последице хрвтаске операције 'Бљесак' за Србе из Западне Славоније су катастрофалне. Присилно је протерано око 20.000 Срба, убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро деце млађе од 14 година", рекао је Линта у изјави агенцији Бета.

Линта је истакао да "део одговорности сноси и Србија", и подсетио да за те злочине нико није оптужен - било директни починиоци или њихова команда.

У организацији Удружења породица несталих и погинулих "Суза" положено је цвеће на спомен плочу у Ташмајданском парку, која је подигнута у сећање на српске жртве страдале у ратовима од 1991-2000. године на простору бивше Југославије.

Обележавање у Републици Српској 

У Републици Српској највиши званичници положили су венце на спомен плочу посвећену страдалима у Западној Славонији.

У храму Покрова Пресвете Богородице у Градишки служен је парастос жртвама агресије хрватске војске на Западну Славонију.

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао парастосу, рекао је да је потребно утврдити истину о догађајима на подручју Западне Славоније и истакао да злочинци морају да одговарају за злочине док су биолошки живи.

"Основа наше борбе у овом времену је управо то да се на адекватан начин прицесуирају злочини над Србима, који су широм бивше Југославије страдали, а за које нема ни правне ни моралне сатисфакције", нагласио је Додик.

После помена, са "моста спаса" којим су Срби бежали у Републику Српску, спуштени су венци у Саву.

Нико није одговарао

Акција "Бљесак" почела је 1. маја 1995. године у 5.30 сати, а у наредних 36 часова 16.000 припадника хрватских снага заузело је део Западне Славоније, означен као зона под заштитом УН, сектор "Запад".

Успоставивши контролу над 800 квадратних километара, Хрватска је успоставила и потпуну контролу над аутопутем од Загреба до хрватске границе и над железничком пругом према источној Славонији.

Акција је резултирала егзодусом више од 15.000 избеглих Срба, од којих се релативно мали број вратио.

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", у "Бљеску" су убијене 283 особе, од којих 57 жена и деветоро деце, за шта до сада нико није одговарао.

Хрвати су покопали 168 убијених Срба, највише под ознаком "непознат", који ни до данас нису ексхумирани и идентификовани, навео је раније "Веритас".

"Бљесак" је потпуно променио етничку структуру тих крајева у односу на 1991. годину јер су у куће избеглих Срба у великом броју дошли досељеници из БиХ и са Косова.

Хрватска једина од бивших република није вратила одузета станарска права него је уместо тога донела програм стамбеног збрињавања, који не омогућава повратак Срба.

број коментара 37 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. мај 2011, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

Mihailo

Mihailo bez J.

(понедељак, 02. мај 2011, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

Незнање

Михајло, нико паметан се не хвали незнањем, а Ви сте пропустили овај део лекције:

Речца не уз именице и придеве с којима сраста у сложенице, на пример:

- незнање, нечовек, незахвалност, незналица, небрига, непријатељ;
- непознат, неприродан, незрео, неписмен, невелик, невидљив.

Књиге у руке и НЕ ХВАЛИТЕ(одвојено) се НЕЗНАЊЕМ(зајдено.)

(понедељак, 02. мај 2011, 05:55) - anonymous [нерегистровани]

Mihailo

Neznanje se pise ovako = "Ne znanje"

(недеља, 01. мај 2011, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Незнање

Милораде, прво научите правопис, за почетак које се речи пишу великим,а које малим почетним словима, па тек онда дискутујте о много озбиљнијим тетама везаним за језик.

(недеља, 01. мај 2011, 22:25) - МиЛоРаД [нерегистровани]

Србија

Ако Срби живе у некој земљи и говоре њиховим језиком, Никако не значи да је тај исти Српски Језик. Дакле овако, Срби у немачкој причају немачки, у словенији - словеначки у хрватској - хрватски а у СРБИЈИ - наравно СРПСКИ. Просто и једноставно

(недеља, 01. мај 2011, 22:16) - M [нерегистровани]

Pokoj dusi zrtvama

I vecna slava. Saucesce ozaloscenima. Da se nikad ne zaboravi.

(недеља, 01. мај 2011, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Hrvatska

HR je drzava koja definitvno nece da prestane da gura pod tepih zlocine koje je pocinila nad Srbima.I netreba.Srbi trebaju da se bore da istina izadje na videlo.Samo je zalosno sto jako malo ljudi na ovaj dan kao i na dan kad se desila Oluja posvecuje paznje ovim zlocinima ili bar izadje u setnju gradom.Ipak je ovde proterano pola miliona Srba sa svojih ognjista.To je ogroman zlocin koji nikad netreba da se zaboravlja.

(недеља, 01. мај 2011, 21:48) - Borislav [нерегистровани]

hrvati u RS

Anonimus koji pita za hrvate u RS nema pojma da su svi hrvati od Gradiske do Jajca i od Prijedora do Broda dobili svoja imanja nazad i dobili pravo na povratak gde ih nitko nedira. Ipak 80 % hrvata je prihvatilo svoja imanja ali se nije vratilo da zivi tamo stalno.Zasto? Zato sto su se naselili i u srbske kuce po Baniji, Liki, Kordunu, Dalmaciji i u Zapadnoj Slavoniji. Sada ti hrvati imaju DUPLA imanja a srbi iz tih podrucja nemaju nista.

(недеља, 01. мај 2011, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

@dileme

najbolje bi bilo zvati mesta i gradove kao i sto ga zove i lokalno stanovnistvo. Ja nikada nisam cuo za Podgorijecu. Crnogorci govore ijekavicom ali ne kazu Podgorijeca.

(недеља, 01. мај 2011, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Ti majke ti nisi normalan! Pa kako misliš da pričaju Srbi u RS,Hrvatskoj?
Šta je to ijekavica manje srpska?
Pozdrav iz RS.