Читај ми!

Вреоци чекају пресељење

Представници месне заједнице Вреоци поручују да нису против ширења колубарских копова и пресељења места, али траже да то буде по закону и уз реалну надокнаду. Мештани кажу да нису испуњени правни услови за пресељење гробља, као што тврди директор рудника.

Чекајући пресељење, мештани Вреоца тврде да живе у нехуманим условима - у загађеној средини са несташицама воде и струје. Локацију Расадник, понуђену за пресељење места, не прихватају јер, кажу, не одговара потребама грађана. Траже да то буде насеље у Петки.

Радовин Савић из Удружења грађана за опстанак Вреоца каже да траже локацију да се прво иселе, како каже, живи па онда мртви.

"Не може се вршити ексхумација док се не обезбеди локација", рекао је Савић, напомињући да Удружење тражи тржишну вредност.

"Треба да дам хектар кућевног плаца, 170 евра по ару, а ако будем имао среће да нађем плац у Лазаревцу, ар ћу морати да плаћам 6.000 евра", каже Жељко Стојковић, заменик председника Месне заједнице Вреоци.

У Колубари тврде да су друштвено одговорна компанија која брине о потребама грађана и да већ три године имају правни оквир одобрен од државе и локалне самоуправе.

"Ми имамо уговор са комуналним предузећем за ексхумацију, имамо правни оквир, имамо позвана сва домаћинства, имамо 1.500 правоснажних решења, и очекујемо да нам у мају надлежне институције омогуће да радимо свој посао", каже Небојша Ћеран, директор Колубарских рудника.

Без пресељења Вреоца, нема ширења постојећих и отварања нових копова, а то значи, кажу у ЕПС-у, да ће се Србија суочити са несташицама угља и струје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи