Просек година оболелих све нижи

На Светски дан борбе против Паркинсонове болести лекари упозоравају да се први симптоми обољења све чешће јављају код млађих од 40 година.

Од Паркинсонове болести у свету болује око два милиона људи, а претпоставља се да би се тај број до 2040. године могао удвостручити, указују стручњаци поводом Светског дана Паркинсонове болести.

Болест са поремећајима покрета није смртоносна, али ни излечива. Лекари упозоравају да се први симптоми обољења све чешће јављају код млађих од 40 година.

На свака три месеца, и тако већ десет година, Бранислав Миленковић долази у Институт за неурологију Клиничког центра Србије. Лекари после редовних контрола одлучују да ли ће му променити терапију како би успорили напредовање болести.

Миленковић каже да је прво почела да му дрхти десна, па лева рука, а сада цело тело. Тренутно узима шест лекова, пет пута дневно.

Паркинсонова болест се развија полако, често прође и до неколико година до постављања дијагнозе. Због тога, обазриви морају да буду и чланови породице, али и лекари у примарној здравственој заштити. У Институту за неурологију раде све неопходне дијагностичке процедуре.

"Свака врста успорености после 50. године, у вршењу моторних аката, промене рукописа, или промене израза лица, треба да пробуди сумњу у Паркинсонову болест", рекао је Владимир Костић, директор Института за неурологију КЦС-а.

Поред терапије лековима, која даје одличне резултате, у свету се пацијентима помаже и хируршким методама. Не и у Србији.

"Оно што се сада већ ради у Румунији, Бугарској, почињу припреме у Хрватској, у Србији није одмакло ни милиметар. Ко је крив за то? Рекао бих пре свега да је то нека врста инертности наших сталешких структура, сигурно да има кривице и до нас, али рекао бих и до недостатка финансијских средстава", рекао је Костић.

Велики напор да помогну и пацијентима и породицама, улажу и медицинске сестре. Свакодневно се усавршавају у нади да ће и код нас, као и у свету, сестра постати специјалиста за одређену болест.

"Рад са оболелима од Паркинсонове болести је врло напоран, одговоран, захтева пуно знања, и стално усавршавање, како би помогли пацијентима, олакшали им живот, одржали достојанство и да би моторне функције, и да би радну способност да све те функције што дуже сачувамо и продужимо", рекла је Ивана Нешић, медицинска сестра Института за неурологију.

После 65. године, свака 50. особа има Паркинсонову болест. Помоћ им је често неопходна па би о тој болести свако од нас требало више да зна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи