Сабор СПЦ-а у мају о Артемију

Архијереји Српске православне цркве ће највероватније на Светом архијерејском сабору у мају расправљати о бившем владики Артемију и његовом изопштењу из Цркве, рекао је патријарх српски Иринеј у Нишу.

Патријарх српски Иринеј најавио је у Нишу да ће Сабор Српске православне цркве у мају вероватно расправљати о изопштењу рашчињеног владике Артемије из црквене заједнице.

"То ће бити болна одлука, али ово што Артемије сад ради је против канона цркве. Овакав случај црква још није имала", рекао је патријарх на конференцији за новинаре у Светосавском дому нишке епархије.

Патријарх је апеловао на вернике СПЦ-а да не следе рашчињеног владику Артемија, кога је Свети арихерејски сабор јесенас рашчинио због финансијских малверзација, а потом против њега поднео и кривичне пријаве због насиља и узурпације имовине СПЦ-а.

"Наша Црква никада није имала овакав случај и није могла ни да претпостави да ће то учинити један образован и школован монах као што је Артемије", рекао је Иринеј, који је као архиепископ београдско-карловачки надлежан за бившег владику Артемија.

Црква неће имати другачији став ни према онима који следе Артемија, јер су се они "де факто" одвојили од Цркве погазивши црквена правила за шта је предвиђена најстрожа казна.

Патријарх је новинарима објаснио да верујући народ који следи Артемија, својим присуством му даје "фиктивну снагу" чине истовремено рђаву услугу и њему и себи.

"Они себе", рекао је патријарх, "на тај начин одвајају од Цркве".

Оценивши да се Артемијево деловање последњих месеци "граничи са здравим разумом", патријарх је рекао да би Црква била радосна уколико би се Артемије покајао.

Рашчињавањем бивши владика је враћен у ред монаха, али је он упркос томе наставио да носи владичанску одежду и обележја, што је супротно црквеним канонима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи