Летње рачунање времена

Померањем казаљки на часовницима за један сат унапред, са 02.00 на 03.00 часа, ноћас почиње летње рачунање времена.

Летње рачунање времена у Европи почиње у ноћи између суботе и недеље, када часовнике у 2.00 сата треба померити један сат унапред.

Овакав начин рачунања времена у Европи ће трајати до 30. октобра.

Циљ померања времена углавном је уштеда електричне енергије, а у Србији је летње рачунање времена први пут уведено 27. марта 1983. године.

Од 1995. године казаљке на сатовима су померане у последњој седмици септембра на основу одлука које је доносила влада, а пре пет година донет је нови закон у тој области и летње рачунање времена усклађено са Европском унијом.

Померање казаљки у западној Европи уведено је почетком 70-их година, чиме се "продужава" дан, омогућује уштеда у потрошњи електричне енергије, повећава продуктивност, побољшава прилагођавање људи и радни дан чини ефикаснијим.

Прелазак на летње и зимско време први пут је забележен 1916. године у земљама на северу Европе.

Председник Русије Дмитриј Медведев почетком фебруара ове године донео је одлуку да у тој земљи укине летње и зимско рачунање времена.

Русија ће 27. марта померити сат унапред као и у остатку Европе, али на јесен неће вратити време унатраг, као што чине остале европске државе.

Тиме се Русија придружила Исланду, који је до сада била једина европска земља која не помера сатове.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво