Преминуо Живорад Ковачевић

Некадашњи градоначелник Београда и амбасадор СФРЈ у Сједињеним Америчким Државама Живорад Ковачевић преминуо је данас у 81. години, после дуже и тешке болести.

Председник Европског покрета Србије, један од утемељитеља Игманске иницијативе и некадашњи југословенски амбасадор у САД Живорад Ковачевић умро је данас у Београду у 81. години, после дуже болести. Датум и време сахране биће накнадно саопштени.

Живорад Ковачевић је имао дугу политичку, дипломатску и књижевну каријеру, у којој је прошао различите функције - почев од комунистичког активисте, државног функционера, дипломате и аутора значајних публицистичких дела.

Његова политичка каријера прекинута је после сукоба са Слободаном Милошевићем у успону, крајем осамдесетих година, да би се Ковачевић потпуно окренуо либералним погледима и паралелном истраживању новије историје и лингвистике.

Рођен је 30. маја 1930. године у Јагодини. Завршио је Шесту мушку гимназију и дипломирао 1952. године на Високој новинарско-дипломатској школи у Београду. Магистрирао је политичке науке 1961. на Универзитету Беркли у Калифорнији и специјализирао међународне односе 1963. на Харварду, САД.

Од 1974. године био је осам година градоначелник Београда, а потом члан Савезног извршног већа (СФРЈ) и председник Комисије за односе са иностранством (1982-86).

Био је амбасадор СФРЈ у Вашингтону од 1987. до 1989. када је опозван због неслагања са политиком Слободана Милошевића кога је јавно критиковао у Вашингтону. Из тог мандата остао је упамћен његов допринос пребцивању заоставштине америчког научника српског порекла, Николе Тесле, из САД у Београд.

По повратку из САД, дао је отказ у Савезном секретаријату (министарству) за иностране послове и са неколико пријатеља формирао консултантску фирму "Про-ман", из које се убрзо повукао и отишао у превремену пензију 1991. године.

Био је активан члан неколико невладиних организација. Од 1994. је био у Европском покрету у Србији, а од 1999. председник тог покрета.

Био је копредседник Игманске иницијативе која окупља 140 организација из земаља тзв. Дејтонског троугла. Игманска иницијатива је зачетник пројекта "мини-шенгена", чија је основна идеја да се на територији Југоисточне Европе успоставе односи слични онима који постоје у ЕУ, пре свега по питању безвизних режима.

Био је председник Спољнополитичког савета Министарства спољних послова који је формиран 6. септембра 2007. на иницијативу шефа српске дипломатије Вука Јеремића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво