Светски дан вода

"Вода за градове - одговор на урбани изазов" слоган је Светског дана вода, који се обележава данас. Петина човечанства нема приступ здравствено квалитетној води. Централна мантифестација у Србији на Ади Циганлији, перформанс "Зелене омладине Србије" у Кнез Михаиловој.

Светски дан вода, 22. март, обележава се данас под слоганом "Вода за градове - одговор на урбани изазов", уз упозорење да 1,2 милијарде људи у свету нема приступ здравствено безбедној води за пиће.

У Србији ће централна манифестација бити одржана на Ади Циганлији, коју организује Управа за воде Градског секретаријата за комуналне и стамбене послове, у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине, са намером да укаже на важност водних ресурса и потребе за њиховим одрживим управљањем.

На скупу ће бити додељене повеље појединцима који су дали значајан допринос у развоју услова уређења градских вода.

Поводом Светског дана вода, "Зелена омладина Србије" организовала је улични перформанс у Кнез Михаиловој улици у Београду.

Обележавање Светског дана вода биће усмерено на скретање пажње међународне и домаће јавности на последице по урбане водоводне системе изазване растом популације, индустријализацијом, климатским променама и елементарним непогодама, најавио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Иницијатива за међународно обележавање Светског дана вода потекла је 1992. године на конференцији Уједињених нација под мотом "Животна средина и развој", одржаној у Рио де Жанеиру.

Том приликом, Генерална скупштина УН усвојила је Резолуцију и одредила 22. март као Светски дан вода, чије је обележавање почело 1993. године.

Каква је чесмовача у Србији?

Према прелиминарним подацима Института "Батут", резултати испитивања здравствене исправности воде за пиће из 153 контролисана централна водоводна система у 2010. години у Србији, показују да су од укупног броја контролисаних водовода 76 или 49,67 одсто исправни, односно имају мање од пет одсто микробиолошки и мање од 20 одсто физичко-хемијски неисправних узорака воде.

Резултати физичко-хемијског испитивања узорака воде за пиће из централних водоводних система у Србији у 2010. години показују да 15, или 9,80 одсто водовода, има само физичко-хемијску неисправност у више од 20 одсто испитиваних узорака годишње.

Према подацима "Батута", резултати микробиолошких испитивања узорака воде за пиће из централних водоводних система показују да је на територији Србије укупно регистровано 24 или 15,69 одсто водовода само са микробиолошком неисправношћу у више од 5 одсто испитиваних узорака воде годишње.

Од укупног броја контролисаних високоризичних водовода, односно водовода са удруженом неисправношћу у Србији у 2010. години има 38 или 24,84 одсто.

У 2010. години, у Србији су регистроване три хидричне епидемије, када су 42 особе оболеле због употребе микробиолошки неисправне воде за пиће.

Ове године, Институт "Батут" Светски дан вода обележава стручном конференцијом на којој ће бити речи о резултатима системске контроле здравствене исправности воде за пиће из централних водоводних система највећих градова у Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво