Друга шанса за одрасле

Европска унија обезбедила четири милиона евра за основно образовање одраслих у Србији. У оквиру пројекта "Друга шанса", 4.000 људи биће обучено за једно од 30 занимања потребних на тржишту рада. У Србији има око милион и по људи без квалификација.

Око четири милиона евра бесповратне помоћи Европске уније биће искоришћено за основно образовање одраслих. Пројекат "Друга шанса" подразумева обуку 4.000 људи за једно од 30 занимања потребних на тржишту рада.

Планирано је да се такав начин образовања одраслих уведе као трајно решење у наш школски систем.

У Основној школи "Никола Радонић" у Молу, три године је успешно организовано основно образовање одраслих Рома, а директорка школе Снежана Дошић објашњава да одрасли немају уџбенике.

"Нису ни постојали уџбеници за такав наставни програм и те садржаје које су они имали, па је све било на нама", каже Дошићева.

Асистент за образовање Рома Сејдо Комина каже да сматра да је период од три године дуг и да може да буде проблематичан.

"Дужина и трајање овог пројекта могу да буду велики проблем да демотивише полазника, јер ти полазници не настављају даље од основне школе", каже Комина.

Милион и по људи без квалификација

У Србији има око милион и по људи без квалификација. Садашњим темпом обуке, у 20 школа у Србији за одрасле, требало би 150 година само за њихово описмењавање.

Због тога је планирано да се обука организује у 80 основних и 75 стручних школа, са више од 1.000 предавача.

Консултант пројекта професор Миомир Деспотовић каже да је то јако мало, али довољно за тестирање свих механизама једног система образовања.

"Потребно је анализирати планове, програме, сертификате, обуку наставника и да за две године од тога направити редован систем образовања за одрасле", каже Деспотовић.

Циљ обуке је да се повећа могућност запошљавања и образованост становништва, смањи сиромаштво и помогне националном економском опоравку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво