Солидарност с народом Јапана

Речима подршке, слањем СМС-а, различитим гестовима солидарности, али и новчаном помоћи, грађани Србије шаљу јапанском народу поруке солидарности.

Грађани Србије не заборављају шта је солидарност. Речима подршке, различитим гестовима, али и новчаном помоћи, поручују јапанском народу да није сам. Сви мобилни оператери отворили су број 2001 на који се може послати СМС за помоћ Јапану.

И грађани организују акције, па тако група Београђана позива суграђане да у суботу, у 14 часова, дођу на Трг Републике у црвеним и белим мајицама и тако пошаљу поруку подршке.

Јапанска застава или јапанска девојчица на Фејсбук профилу, још један симболичан гест подршке јапанском народу. На тој друштвеној мрежи за само три дана група "Солидарност са Јапаном" окупила је више од 6.500 људи. Неки од њих, осим подршке, нуде и конкретну помоћ.

"Имао бих на располагању двособну кућу, шест километара од Ваљева. Дао бих је на располагање некој породици из Јапана, ако је то потребно и могуће! Желео бих на тај начин од свег срца да помогнем, зато што ценим, поштујем и волим тај народ", порука је Илије Јованова.

"Треба узвратити то пријатељство које су и нама они више пута показали, тако да колико год да смо ми сиромашна општина, ред је да им помогнемо у оваквим тренуцима", кажу грађани Србије.

Сајт РТС-а последњих дана је пребукиран коментарима грађана. Међу њима један подсећа да су Јапанци после катастрофалног земљотреса који је ту земљу задесио и 1995. године у Кобеу, децу послали у нашу земљу. Другари из Јапана опет су добродошли, поручују најмлађи из Медвеђе.

"Ми смо се договорили да свако од нас прими двоје-троје, ако дођу", каже ученик ОШ "Горња Јабланица" Андрија Симић.

Помоћ из Новог Сада, Прокупља, Лознице, Врњачке Бање, Шапца...

Градско веће Новог Сада одлучило је да уплати пет милиона динара за помоћ Јапану, погодјеном катастрофалним земљотресом и цунамијем, саопштио је Кабинет градоначелника Игора Павличића.

Нови Сад је понудио и да прими децу са угрожених подручја, којој је неопходно уточиште, а градоначелник Павличић је позвао грађане и предузећа да се укључе у акцију прикупљања новца и у складу са својим могућностима учествују у санирању последица земљотреса и цунамија.

Међу првима, помоћ нуде најсиромашније општине. Прокупље даје колико може - око 10.000 долара.

"Ми можда немамо довољно ни сами за себе, али у овом тренутку смо хтели да покажемо наше велико срце и да у први план истакнемо солидарност са онима којима је помоћ потребна", каже председник општине Милан Арсовић.

Помоћ нуде и Свилајнац, Лозница, Врњачка Бања, као и Шабац, који је већ 28 година побратимљен са јапанским градом Фуџимијем.

"Ми смо покренули неке хуманитарне акције, све што треба да помогнемо, чак и да они дођу код нас", наглашава Милан Вујасин, из Клуба пријатељства Шабац-Фуџини.

У тренуцима када немају довољно хране, воде и струје и када не знају колике су последице земљотреса и цунамија, Јапанци захваљују земљама које су уз њих.

"Охрабрени смо овим гестом пријатељства и солидарности. Више од 105 земаља понудило је помоћ да се изборимо са овом ситуацијом. Да бисмо је прихватили, потребно је да имамо добру координацију и сарадњу", каже Такеши Мацунага из министраства спољних послова Јапана.

Грађани Србије не заборављају да је управо Јапан један од највећих донатора нашој земљи. Побољшану здравствену заштиту, квалитетније образовање, дугујемо тој држави. Без обзира на тренутну ситуацију, Јапан не одустаје ни од нових инвестиција!

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи