Србија помаже Јапану

Захвална јапанском народу, Србија је одлучна да, колико јој могућности дозвољавају, помогне Јапану. Грађани Србије нису заборавили многобројне донације, зато су многи градови, чак и они најсиромашнији, солидарни са јапанским народом.

Србија у складу са својим могућностима помаже Јапану који је један од највећих донатора у нашој земљи.

Побољшана здравствена и социјална заштита, квалитетније образовање, грађани Србије дугују управо тој држави. Зато многи градови у Србији, чак и најсиромашнији, ових дана показују солидарност са народом Јапана.

Из Јапана у Србију, последњих година, дошло је 200 милиона евра помоћи. Сада, када је помоћ потребна јапанском народу, захвалност показују грађани Србије, на првом месту једна од најсиромашнијих општина Прокупље која је послала помоћ од 10.000 долара.

Грађани Прокупља захвални су, јер су у том граду Јапанци реновирали школе, вртиће и поклонили више савремених медицинских апарата.

"Општина Прокупље не спада у ред богатијих општина. Ми можда немамо довољно ни сами за себе, али у овом тренутку смо хтели да покажемо наше велико срце, да у први план истакнемо солидарност са онима којима је помоћ потребна", рекао је председник Општине Прокупље Милан Арсовић.

Помоћ из градова широм Србије

Готово да нема града у Србији гдеу којем нема донације Јапана. Било да је реч о школи, позоришту, болници, градском превозу, саобраћајницама или о донацијама за очување животне средине. Највише помоћи слило се у Београд који је, такође, решио да помогне народу Јапана.

Помоћница градоначелника Београда Татјана Пашић рекла је да је Град Београд одлучио да одвоји 25 милиона динара за помоћ народу Јапана.

Према њеним речима, Град ће, такође, упутити апел свим градским предузећима и градским општинама да у складу са својим могућностима учествују у тој помоћи.

Општина Свилајнац уплатиће новчану помоћ од 2.000 евра. Одборници ДСС-а у Врњачкој Бањи предложили су локалној власти да помогне Јапану са два милиона динара.

Солидарну помоћ пружиће и Лозница. Одлуку о уплаћивању милион динара за Јапан донеће и Шабац, који је већ 28 година побратимљен са јапанским градом Фуџими.

"Планирамо акције, наравно прво да буде на нивоу општине, планирамо хуманитарне акције да се скупе средства да се уплате Јапану, чак ако треба и да дођу код нас да ту буду привремено", рекао је Милан Вујасин из Клуба пријатељства Шабац-Фуџини.

Грађани Србије помажу Јапану у складу са својим могућностима, како кажу, неко новцем, а неко речима саосећања и подршке. Јапанци се, зато, захваљују свим земљама које су уз њих, чак и у тренутку када не знају колике и какве су последице земљотреса и цунамија. Таква порука стигла је из Амбасаде Јапана у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се