Србија понудила помоћ Јапану

Влада Србије понудила је јапанској влади помоћ у санирању последица земљотреса и цунамија, рекао Ивица Дачић и додао да је јапанска влада захвалила на помоћи.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је, у име Владе Србије и у договору са председником Републике Борисом Тадићем, понудио јапанској влади помоћ у санирању последица земљотреса и цунамија.

Дачић је рекао новинарима у парламенту да је понуђена помоћ у виду слања једног спасилачког тима, а да је влада Јапана захвалила на томе.

Он је истакао да је држава Србија понудила помоћ и међународним организацијама и институцијама да заједнички учествују у санирању последица земљотреса и цунамија у Јапану, као и да преко трећих држава - Русије и Турске, учествује у тим активностима.

Према његовим речима, за тим за сада нема потребе, али Србија се налази на листи оних држава које су спремне да помогну.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић прецизирао је да је јапанској влади понуђена помоћ у виду спасилачког тима од 25 људи, са три тоне припадајуће опреме и два пса трагача.

"Влада Јапана још није одговорила свим земљама на понуду. Колико смо упознати, за сада су прихватили помоћ 12 земаља, међу којима су Русија, САД, Јужна Кореја, Аустралија и друге, али ми и даље чекамо спремни да помогнемо", рекао је Марић.

Упитан о могућим последицама по људство због радијације у Јапану, Марић је истакао да се, у сваком случају, нико не би играо животима наших људи и да би они, уколико до тога дође, били ангажовани у подручјима где нема радијације.

Министар Ивица Дачић је рекао да је Србија реаговала брзо и дан након разорног земљотреса који је погодио североисток Јапана понудила конкретну помоћ.

Дачић је подсетио да је пре неколико месеци боравио у Јапану и да је тада обишао и њихове центре за реаговање у ванредним ситуацијама, који су се припремали за оно што Јапанци зову велики земљотрес.

Дачић је истакао и да Србија на примеру Јапана треба да извуче одређена искуства и да се бави могућим природним непогодама, пре него што се оне десе.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи