Нови почетак за Осојане

У Осојанској долини највише Срба повратника. Деце је све више па им Београд гради обданиште. Донацијом Грчке обновљена је црква.

Општину Исток у Метохији с правом називају повратничком јер у 14 села живи 300 повратничких домаћинстава. Срба повратника највише је у Осојанској долини. Данас живе у 80 кућа.

Осојане, старо српско село, осам километара југоисточно од Истока, помиње у Светостефанској повељи краља Милутина почетком 14. века. Тада је имало три цркве. 

У новије време мештани су на светковине одлазили у цркву Светог архангела Гаврила, која је после доласка међународних снага спаљена као и готово сва домаћинства у Осојану.

Током дана селом жаморе школарци. Жач је повратничко село, које има само троје деце.

Педагог Соња Вуковић каже да су основна наставна средства табла, креда и свеске.

Становништво се бави првенствено пољопривредом, а до великих шумских површина због несигурности и небезбедности се и не одлази.

"Манастир Дечане у сваком моменту помаже људима у свим сферама живота, од изградње штала преко набавке стоке, механизације", рекао је Драгољуб Репановић, председник Општине Исток. 

Мештанима велику наду улива чињаница да је најмлађих све више. Њима је и намењено обданиште у изградњи које финансира град Београд.

Парох Милош Вукић каже да се пре неколико дана родило мушко дете у селу, што је велика радост и нова нада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво