Цивилни летови из Лађеваца од септембра

На аеродром у Лађевцима, крајем септембра, слетеће први мањи путнички авион од 100 путника. Прилагођавање тог војног аеродрома за цивилни саобраћај без проблема, рекао министар Драган Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић обишли су радове на прилагођавању војног аеродрома "Лађевци" за цивилни ваздушни саобраћај. Први путнички авиони на аеродром "Краљево" требало би да слете у септембру.

Посао је вредан око 22 милиона, а средства су обезбеђена из буџета Министарства одбране, Министарства за национални инвестициони план и АД "Аеродром Београд".

Грађевински радови на изградњи помоћних објеката енергетског блока за путничке аеродроме трају већ три месеца и тај посао ће, према речима министра Шутановца, бити окончан до краја септембра, а одмах потом почеће и изградња аеродромског терминала и зграде контролног торња.

"Ако све буде ишло по плану, крајем септембра у Лађевце ће да слети и први мањи путнички авион од 100 путника. За сада нема застоја у финансирању овог пројекта, вредног око 22 милиона динара", рекао је Шутановац.

АД "Аеродром Београд" је Министарству одбране, као носиоцу пројекта, ставио на располагање 200 милиона динара, а из касе Министарства националног инвестиционог плана обезбеђено је још 70 милиона.

Шутановац је најавио и могуће учешће инвеститора из Турске о чему ће са њима, како је рекао, ускоро разговарати премијер и министар финансија Мирко Цветковић.

Аеродром "Лађевци", на међи општина Краљева и Чачка, биће од велике користи, посебно за туризам и пољопривреду у региону у коме живи око милион становника.

Током боравка у Краљеву Драган Шутановац и Милоје Милетић разговарали су и са руководством града о даљој помоћи у санацији штете од земљотреса.

Војска Србије је четири месеца била максимално ангажована у обнови Краљева и збрињавању настрадалог становништва. Помагали су и у изградњи кућа посебно на удаљеним, неприступачним сеоским подручјима.

У селу Витановац, које је у земљотресу 3. новембра највише страдало, Шутановац и Милетић су са министром за државну управу и локалну самоуправу Миланом Марковићем предали кључеве двестоте куће још једној породици која је остала без крова над главом.

До сада је усељено, завршено или је у завршној фази градње око 300 од 500 нових кућа које финансира Влада Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво