Почиње ускршњи пост

Данас је чисти понедељак којим почиње Велики часни пост. Четрдесетодневни пост траје до Лазареве суботе. Сви хришћани ове године Ускрс славе 24. априла.

Хришћански верници данас почињу ускршњи пост, који траје све до највећег хришћанског празника Ускрса. Сви хришћани ове године тај празник славе 24. априла.

Ускршњи пост сматра се најстрожим у хришћанству и увек почиње понедељком. Тај понедељак зове се и чисти, а цела прва недеља је чиста недеља, у којој се сва јела кувају на води.

Пост подразумева уздржавање од мрсне хране, али сам тај подвиг није довољан, ако га не прати и уздржавање од рђавих мисли, жеља и дела, праштање свима који су нам нешто лоше учинили, умножавање молитви и чињење добрих дела, покајање за све лоше што смо урадили речју, мишљу или делом.

Црква је увела пост, иако у Новом завету нема такве заповести Христове, да би се следио пример његовог четрдесетодневног боравка у пустињи, проведеног без хране и у молитви. Васељенски сабори осуђују оне који не посте овај пост.

Правила светих отаца налажу да се прва четири дана ове седмице не једе ништа, а онима који су болесни или слаби дозвољава се да увече узму мало хлеба и воде.

У многим црквама се током ових дана на великом повечерју чита Покајни канон св. Андреја Критског из седмог века, подељен у четири дела, у коме се кроз библијске представе у 250 строфа приказују разни греси и казне због њих.

Први дан ове седмице, понедељак, назива се чистим понедељком. На јутрењу у црквама се објављује верницима: "Стиже пост, мати целомудрености, изобличитељ грехова, проповедник покајања, живот анђела и спасење људи".

По храмовима се служе часови, и то први у спомен стварања света, трећи у спомен силаска Светог Духа на апостоле, шестог се сећа распећа, а деветог Христове смрти на крсту. Богослужења су дуга, више се чита, а мање пева, клечи се и размишља о Христовој искупитељској смрти за људски род.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво