Изложба слика српских владара и војсковођа

Начелник генералштаба Милоје Милетић, поводом обележавања Дана државности и Дана Војске Србије отворио изложбу слика српских владара и војсковођа. Генерал Милетић је нагласио да изложба јасно изражава саму суштину повезаности државе и њене војске.

Изложбу "Српски владари и војсковође у делима ликовних уметника", поводом обележавања 15. фебруара, Дана државности и Дана Војске Србије, отворио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.

Том приликом, Милетић је поручио да се војска реформише тако да може ефикасно да одговори безбедносним изазовима, али и да се чврсто ослања на српску војничку традицију.

"Војска Србије реформише се тако да може ефикасно да одговори безбедносним изазовима нашег времена, али се при том чврсто ослања на српску војничку традицију", рекао је Милетић, отварајући изложбу у Великој галерији Дома војске у Београду.

Начелник Генералштаба је додао да изложба на јасан и потпун начин изражава саму суштину повезаности Србије и њене војске.

Милетић је подсетио да је модерна српска држава настала борбом у два устанка и да се бранила у бројним ратовима.

"Без државе не би било војске, а без војске држава не би опстала", нагласио је начелник Генералштаба и подсетио да је српска војска настала из устаничких чета и важила за једну од најбољих народних војски.

"Да бисмо знали куда желимо да идемо, морамо да знамо ко смо и одакле потичемо", рекао је Милетић.

Изложба у Дому војске обухвата 32 слике и четири скулптуре, разврстане у три целине. Прву целину чине портрети учесника Првог и Другог српског устанка, другу портрети владара династија Обреновић и Карађорђевић, а трећа обухвата портрете српских војвода, настале углавном током Првог светског рата.

Аутори дела су српски уметници: Урош Предић, Стеван Тодоровић, Јован Бијелић, Урош Кнежевић, Михаило Миловановић, Лукијан Бибић, Никола Милојевић и руски уметник Всеволод Гуљевич.

Сва дела која су изложена припадају ликовној збирци Војног музеја, а аутор изложбе је кустос Љубица Дабић.

Отварњу изложбе су присуствовали високи официри Војске Србије и бројне званице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи