Пиротски ћилим као црвени тепих

Министарство одрбране наручило два пиротска ћилима који ће се користити приликом постројавања Гарде и дочека високих страних делегација.

Занатска задруга за израду ћилима и сувенира из Пирота "Дамско срце" по наруџбини Министарства одбране урадила је два ћилима који ће се користити приликом постројавања Гарде и дочека високих страних делегација.

Ћилими ће Министарству одбране бити предати поводом Дана државности Србије. Ћилими су дугачки три и широки два метра, а израдило их је осам ткаља из Задруге "Дамско срце".

Директорка Задруге Славица Ћирић рекла је да су ћилиме са шаром "медаљон" такаље радиле око два месеца.

Она је напоменула да је предиво специјално рађено по елаборату о заштити географског порекла ћилима и фарбали га по захтеву Гарде.

"Шара 'медаљон' значи напредак и признање државе. Настала је почетком 19. века, казала је Ћирићева.

Она је додала да се шара "медаљон" данас ретко ради, јер је врло специфична и захтевна. Није се ткала више од педесет година и намењена је за посебне намене и прилике.

Председник општине Пирот Владан Васић истакао је да се представници општине труде да се пиротски ћилим нађе у поклонима Министарства спољних послова намењеним страним дипломатама и да свака наша амбасада у свету има бар по један пиротски ћилим.

"Већ дуже времена покушавамо да се изборимо да пиротски ћилим постане бренд Србије, рекао је Весић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи