Нове таблице, нова правила

Крађа нових регистарских таблица, по новим прописима, предвиђа да власник промени целокупна документа, као и да плати таксу за изгубљени документ. У МУП-у тврде да за све саобраћајне прекршаје и злоупотребе одговара власник аутомобила.

Нове таблице, нова документа и регистрационе налепнице донеле су доста спорних питања од којих се нека тек отварају у пракси. Према новим прописима, крађа нових регистарских таблица, предвиђа да власник који је покраден промени целокупна документа, као и да плати таксу за изгубљени документ.

Боривоју Урошевићу, украдене су нове регистарске таблице који је тај случај, као што је и по закону обавезан, пријавио станици полиције.

Према старим прописима, дошло би до промене регистарског броја. Међутим, према новим, он мора да промени сва документа, али и да плати таксу за изгубљени документ. Када је процедура усаглашена, нове таблице су издате за неколико минута, али су старог власника коштале чак шест и по хиљада динара више.

"Морао сам да платим порез за изгубљене таблице. Тај порез кошта 2.500 динара, плус банковне услуге. Све укупно ме је сада коштало преко шест и по хиљада, а да нисам рачунао трошкове у банци", рекао је Урошевић.

У МУП-у кажу да је то први случај да неко остане без таблица и да је због његове безбедности боље да промени целокупна документа, јер у противном случају за све саобраћајне прекршаје и злоупотребе одговараће власник аутомобила.

Владимир Ребић из МУП-а Србије каже да уколико неко украдену таблицу стави на неко друго возило и тиме обмане полицијске службенике и друга лица, чини кривично дело фалсификовања исправе, за шта је запрећена казна затвора, а да су службеници у контроли тога возила овлашћени да са таквог возила од возача одузму регистарске таблице, уколико имају сазнања да се ради о крађи.

Једини начин да Боривоје Урошевић наплати штету јесте да тужи НН лице и да од њега тражи повраћај шест и по хиљада динара.

У МУП-у кажу да је мала вероватноћа да се таблице код неког другог пронађу, али да увек постоји шанса, будући да су нове таблице заштићене тајним холограмима и не могу се фалсификовати.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи