Сећање на светог Саву

Традиционална светосавска академија одржана је у Центру "Сава". У Влади Србије уручене Светосавске награде образовно-васпитним институцијама и појединцима за посебан допринос развоју образовања и васпитања током 2010. године.

Школе и факултети у Србији обележили су празник српског просветитеља и првог српског архиепископа светог Саве. Данашњи празник традиционално је обележен и светосавском академијом  под називом "Бројаница Светог Саве", у Центру "Сава".

Живот и дело највећег српског просветитеља, првог српског архиепископа, писца и диломате окупио је највише државне званичнике и највише званичнике школства.

"Својим укупним делом Сава је одредио ко смо и коме припадамо", рекао је у својој беседи министар просвете Жарко Обрадовић.

"Упознавши друге народе и земље Сава је дубоко схватао и разумео да ако хоћемо да се одржимо и као држава и као народ, морамо постати део света у коме живимо", рекао је Обрадовић.

Према његовим речима, образовање је процес који захтева знање, улагање и време и да би се у том процесу успело, морају постојати јасно зацртани државни циљеви, али и подршка свих у остваривању места и улоге образовања у будућем развоју Србије.

Светосавску награду за 2010. годину, понело је деветнаест најбољих за посебан допринос развоју образовања и васпитања.

Академији су присуствовали председник Србије, Борис Тадић, патријарх српски Иринеј, премијер Мирко Цветковић, потпредседници и министри српске владе, представници верских заједница, дипломатског кора, академици, ректори, професори, студенти, ђаци.

Раније данас министар просвете Жарко Обрадовић уручио је Светосавске награде образовно-васпитним институцијама и појединцима за посебан допринос развоју образовања и васпитања током 2010. године.

Међу 18 награђених су Правни факултет у Београду, епископ Иринеј Буловић и Теодор фон Бург.

"За будућност Србије сви смо заједмо одговорни - држава, друштво, привредне организације, удружења грађана и сваки појединац", рекао је Обрадовић и додао да су знање и образовање један од кључних услова опстанка и даљег развоја.

Према речима Обрадовића, само образована Србија може изборити своје равноправно место у модерној Европи.

"Доделом награда шаљемо поруку да је квалитет нешто што Србији треба и да без образовања нема будућност", рекао је Обрадовић.

Савиндан се у образовно-васпитним установама обележава радно и свечано, без наставе, уз приредбе, академије и сечење славског колача.

Правни факултет Универзитета у Београду организује свечану академију, на којој ће уз пригодан програм бити додељене награде најбољим студентима и дипломе академцима који су завршили студије.

Факултет ће од 17 часова организовао је и такмичење студената у беседништву.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво