Годишњица смрти војводе Мишића

Уз највише војне и државне почасти, на Новом гробљу у Београду обележено девет деценија од смрти војводе Живојина Мишића.

На београдском Новом гробљу данас је, уз највише војне и државне почасти, обележено девет деценија од смрти војводе Живојина Мишића, једног од најбољих војсковођа у Првом светском рату.

Церемонију одавања државних и војних почасти предводио је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, који је подсетио на животни и војни пут војводе Мишића.

Милетић је истакао да је Мишић захваљујући изванредним командантским способностима и огромном доприносу у победи савезника у Првом светском рату уживао велики углед међу колегама из Француске, САД, Русије, Велике Британије и многих других земаља.

"Његове замисли ушле су у историју ратне вештине и изучавају се на војним академијама широм света", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је истакао да се припадници Војске Србије са поносом сећају војводе Мишића истичући да нас његова дела обавезују "да чврстим корацима наставимо путем изградње и стварања јаке и модерне српске војске".

Државној церемонији присуствовали су и високи званичници Министарства рада и социјалне политке, града Београда, потомци војводе Мишића и представници бројних удружења грађана.

После церемоније полагања венаца, присутнима се обратио и потомак војводе Мишића Душан Марјановић који је подсетио на његов животни пут.

Свештеници СПЦ одржали помен

Претходно, свештеници Српске православне цркве одржали су помен војводи Мишићу.

Војвода Мишић, учесник свих ратова Србије од 1876. до 1918, један је од најбољих војсковођа Првог светског рата.

Војно образовање стекао је у Артиљеријској школи у Београду и аустријској Стрељачкој школи, а на Војној академији у Београду од 1898. до 1904. предавао је стратегију.

У Првом балканском рату исказао се као сјајан стратег и један је од најзаслужнијих за победу над Турцима 1912. године у Кумановској бици. У Балканским ратовима и на почетку Првог светског рата био је помоћник начелника штаба Врховне команде.

На сопствену молбу, 15. новембра 1914., током Колубарске битке, постављен је за команданта Прве армије која је била запала у веома тешку ситуацију.

Приликом повлачења српске војске 1915. гоодине, операције Прве армије су знатно помогле српској Врховној команди да осујети план опкољавања српске војске, који је припремио немачки фелдмаршал Аугуст фон Макензен.

Као начелник штаба Врховне команде српске војске руководио је 1918. припремама за пробој Солунског фронта и потом незадрживом офанзивом српске војске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво