Пливање за Часни крст

Празник Богојављење, традиционално обележен пливањем за Часни крст у многим местима. Богојављенска литургија одржана у храму Светог Ђорђа. Победник у пливању за Часни крст на Ади Циганлији је ученик Никола Банковић.

Православни верници и Српска православна црква прослављају Богојављење, празник који се традиционално обележава пливањем за Часни крст у бројним местима у Србији.

Победник у пливању за Часни крст на Ади Циганлији ученик је четвртог разреда средње школе у Обреновцу Никола Банковић који је први од око 60 такмичара стигао до Часног крста.

Банковић је први препливао стазу дугу 33 метра, чија дужина симболизује број година живота Исуса Христа.

Крст од леда тежак је 15 килограма, а направљен је од прошлогодишње богојављенске водице.

Надметању у пливању претходила је Богојављенска литургија, коју је у храму Светог Ђорђа на Бановом Брду служио патријарх српски Иринеј, а потом се свечана литија упутила ка београдском купалишту.

Пливању за Часни крст, поред бројних грађана, присуствовали су и патријарх Иринеј, градоначелник Београда Драган Ђилас, министар вера Богољуб Шијаковић и бројни градски званичници.

Двадесетогодишњи студент из Земуна, Душан Ивичић, понео је данас титулу носиоца Богојављенског крста, победивши у трци која је 15. пут одржана на Земунском кеју.

Освећење Дунава обавио је владика хвостански Атанасије Ракита пред неколико хиљада окупљених грађана, уз традиционални поздрав "Бог се јави".

Председник Организационог одбора Дамир Ковачевић рекао је да је и ове године оборен рекорд у броју такмичара којих је било 96, да је поред домаћих пливача било и представника из Русије, Црне Горе и Републике Српске, као и да је међу такмичарима било и три припаднице лепшег пола.

Нинослав Андрић први је допливао до Часног крста у Ужицу, где је у Ђетињи запливало 36 такмичара, међу којима и једна жена, Биљана Шуњеварић.

"Конкуренција је била велика у односу на претходне године", рекао је Андрић који трећи пут учествује на том такмичењу и трећи пут је први стигао до Богојављенског крста.

Од 52 такмичара у Чачку до Часног крста први је допливао Ђурђе Дмитрић (21). Студенту друге године физичке културе у Чачку, који је први до циља, крста од леда, стигао у јакој конкуренцији, градоначелник Велимир Станојевић даривао је икону.

Традиционално пливање за Богојављенски крст одржано је и на Дринском језеру, код Малог Зворника. Такмичари су, четврту годину заредом, пливали 33 метра до крста, у знак симболичног подсећања на године живота Исуса Христа, а трци ће претходити литургија у Цркви Сабора Срба светитеља и литија до језера.

број коментара 24 пошаљи коментар
(четвртак, 20. јан 2011, 09:40)
Predrag Stojadinovic [нерегистровани]

a tek u pravopis...

a tek u pravopis što nemaš poverenje u njega... leleee...

(четвртак, 20. јан 2011, 02:26)
anonymous [нерегистровани]

Pitanja?

Zasto je odklanjenj KRALJ da je bio tu. Ne govorise o njemu? Jer smeta vas? KRALEVINA. Dase spomene? Imam vise poverenje u KRALIVINU , nego u svipoliticari u SRIJI.

(среда, 19. јан 2011, 22:52)
anonymous [нерегистровани]

Свака част

Људи моји, да су пливали за гајбу пива требало би им скинути капу.

(среда, 19. јан 2011, 21:58)
anonymous [нерегистровани]

Pa sta?

A sto, bolje da duvaju pljuge u nekom podrumu i da cirkaju vodku, jel?

(среда, 19. јан 2011, 21:35)
anonymous [нерегистровани]

Slika "Litija"

Kao da su sad izasli iz Srednjeg veka! A, jesmo li ikad i izasli iz njega!?

(среда, 19. јан 2011, 21:35)
Milan [нерегистровани]

Pitanje

Kako ovakav komentar može biti objavljen?

(среда, 19. јан 2011, 21:29)
anonymous [нерегистровани]

Pravoslavlje

...
ovo je tradicija ko ja se održava za časni krst(napravljen od bogojavljenske vodice)... treba to poštovati

(среда, 19. јан 2011, 20:59)
Bog [нерегистровани]

Bogojavljanje

Eee deco deco kako vam nije ladno da plivate u sred januara za komadom leda.

(среда, 19. јан 2011, 20:54)
anonymous [нерегистровани]

misic.

VAISTINO SE JAVI!!!

(среда, 19. јан 2011, 19:34)
anonymous [нерегистровани]

eto rekreacije

posle neka neko kaže da se crkva ne zalaže za sport ... jeste malo hladnjikavo ali ... nadam se da su skupovi uredno prijavljeni čisto da ne bude povlašćenih ...