Лепе куће Србије

Инжењерска комора Србије покренула пројекат "Лепа Србија" како би побољшала начин градње кућа. Прва кућа из пројекта биће изграђена у Краљеву. Приручници за изградњу у духу старе српске архитектуре моћи ће да се добију преко локалних самоуправа.

Да би се побољшао начин градње кућа, Инжењерска комора Србије покренула је пројекат "Лепа Србија". Приручници за изградњу кућа у духу старе српске архитектуре моћи ће бесплатно да се добију преко локалних самоуправа, а прва кућа из пројекта "Лепа Србија" биће изграђена у Краљеву.

Иако у многим селима ни путеви ни остала инфраструктура нису урађени, људи се такмиче ко ће да направи вишу кућу, са више балкона, које најчешће остају недовршене и празне.

Драгослав Шумарац из Инжењерске коморе Србије рекао је да у србији има куће које су немалтерисане, неокречене и које нису енергетски ефикасне.

"Залажемо се за то да поред лепог изгледа, те куће буду пре свега статички стабилне, али и да буду јефтине и да штеде енергију", рекао је Шумарац.

Према његовим речима, требало би да градимо куће које су јефтиније и које су енергетски ефикасне, као што то раде у Шведској и Норвешкој.

Традиционална српска архитектура

"Сваки човек гради кућу према себи, тако да овај приручник треба да му каже како да лоцира кућу, како да је оријентише у односу на стране света, како да је заштити од хладноће, од ветра и где да стави разне уређаје", каже Игор Марић из Института за архитектуру и урбанизам.

Пројекти су инспирисани најбољим решењима традиционалне српске архитектуре у равничарским, брдским и планинским подручјима .

Градски архитекта Београда Дејан Васовић каже да наши преци нису градили више него што им треба јер су знали колико је енергетска ефикасност важна.

"И данас те куће имају сјајна природна решења која би требало да усвојимо и са становишта енергетске ефикасности и економичности и рационалног и пријатељског односа према природи", сматра Васовић.

Претходних деценија градња кућа инспирисаних традиционалним српским градитељством била је реткост. Пензионисани професор Архитектонског факултета Божидар Петровић пројектовао је више од стотину кућа уз поштовање неимарског наслеђа.

"Који је то сељак који је дочеко комшију да пију кафу или врућу ракију на балкону, такав не постоји, а под тремом се одмара и руча и спава. Кад су ме питали шта сам преузео од наслеђа у архитектури, ја сам рекао да сам преузео стреху и трем", рекао је архитекта Божидар Петровић.

Стручњаци саветују да се употребљавају материјали из предела где се гради, што више дрвета и да се што више користе обновљиви извори енергије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво