Преминула Мира Сањина

Мира Сањина, примабалерина и кореограф у пензији, Народног позоришта у Београду, преминула је у Београду. Велики успех Сањина је постигла као Биљана у Христићевој "Охридској легенди", а са сцене се повукла 1971. године.

Примабалерина и кореограф Народног позоришта у пензији Мира Сањина преминула је у Београду, саопштило је Народно позориште у Београду.

Сањина је рођена у Загребу 1924. године, где је отпочела играчко школовање код Ане Малетић, а наставила у Бечу код Курта Јоса и у Лондону код Рудолфа Лабана. Још као ученица одржавала је са успехом солистичке концерте са сопственим кореографијама у Загребу, Београду и Љубљани.

У току Другог светског рата Сањина је била чланица Казалишта народног ослобођења, а после рата је постала истакнута солисткиња балетског ансамбла Народног позоришта у Београду.

Посебно се издвајају Сањинине интерпретације у балетима "Шехерезада", "Балада о једној средњовековној љубави", "Тророги шешир", "Ђаво на селу", "Љубав чаробница", "Шпански капричо", као и многи делови са шпанском игром у операма.

Велики успех је постигла као Биљана у Христићевој "Охридској легенди".

Сањини допринос афирмацији београдског Балета на међународним позоришним фестивалима био је драгоцен. Повремено се бавила и кореографским радом.

Мира Сањина се са сцене повукла 1971. године, када је отворила сопствени студио за модерну игру.

Сахрана ће се обавити на Јеврејском гробљу у понедељак, 20. децембра, у 13 часова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво