Опада водостај већине река

Водостај, током ноћи, опао на свим критичним тачкама. Ниво Дрине опада, Лим се враћа у корито. Сава и Дунав благо расту, али неће прећи границу редовне одбране од поплава.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Предраг Марић изјавио је да је водостај на свим критичним тачкама ноћас опао.

Код места Прово на Сави, ниво се снизио за два центиметра. Опадање водостаја на Сави дефинитивно значи да неће доћи до угрожавања насеља, нити да ће вода пробити насипе у том делу, истакао је Марић.

Говорећи о водостају Саве, у делу до Београда, и о нивоу Дунава, Марић је потврдио да је он порастао, али је нагласио да то не значи да ће прећи границу редовне одбране од поплава. Не очекује се никакво плављење објеката, ни од Саве ни од Дунава, јер је водостај, који је стварао проблеме, још далеко од тога да може да угрози објекте, рекао је Марић.

На читавом току Дунава кроз Београд проглашена је редовна одбрана од поплава, саопштило је Јавно водопривредно предузеће "Београдводе". Мере редовне одбаране од поплава јуче су уведене и на читавом току реке Саве кроз Београд.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а истакао је да се Лим враћа у корито и да се у Пријепољу дефинише начин санације моста. Према првим проценама, укупна штета у Пријепољу износи 419 милиона динара, саопштила је Централна комисија за процену штета те општине.

Због високих температура ваздуха у региону успостављени свакодневни контакти са словеначком службом за ванредне ситуације, тако да ће Сектор за ванредне ситуације, ако осетно порасте температура и отопи се снег у Словенији, благовремено о томе добити информацију, истакао је Марић.

На подручју Лознице и Љубовије, где се Дрина дуж читавог тока повукла, наставља се чишћење терена и дезинфекција кућа.

За отклањање последица од поплава на том подручју, Влада је одобрила да се из Републичке дирекције за робне резерве бесповратно испоручи 120 хиљада литара дизел горива Д2.

Ниво Дунава код Смедерева порастао је за осам центиметара, у односу на претходни дан, па је јутрос у 7.00 сати измерено 626 сантиметара. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, водостај те реке и у другим градовима бележи раст.

У Београду је јутрос измерено 11, у Земуну 12, као и у Панчеву, у Великом Градишту два и у Прахову 30 сантиметара више него јуче. Дунав ће, према предвиђању РХМЗ-а, до Новог Сада бити у мањем опадању, а низводно у мањем порасту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара