Прошао поплавни талас

Водостај на рекама је у стагнацији, поплавни талас Саве прошао поред села Прова, без изливања. У наредних 48 сати, очекује се да врх таласа стигне до Београда, али без већих проблема. Дрина се смирује. Ниво Дунава расте.

Током ноћи, поплавни талас на Сави прошао је поред села Провa, где је најкритичнија тачка на тој реци до Београда. Забележена је стагнација водостaја, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Марић је рекао да тај талас није прешао преко постављених заштитних џакова и да се очекује да током дана и ноћи опадне водостај.

Начелник Сектора за ванредне ситуације истакао је да би се, у наредних 48 сати, могао очекивати долазак тог таласа и до Београда, али да се не очекују било какви проблеми. У свим осталим местима узводно, водостај на тој реци је у опадању, каже Марић.

У опадању је и Лим, па су са терена повучене екипе Сектора за ванредне ситуације, истакао је Марић и додао да су припадници Сектора обишли сва места која су угрожена поплавама на Дрини, где је ситуација под контролом и где се не очекује раст водостаја.

Марић је истакао да су, због високих температура ваздуха у региону, успостављени свакодневни контакти са словеначком службом за ванредне ситуације, тако да ће Сектор за ванредне ситуације, уколико осетно порасте температура и отопи се снег у Словенији, благовремено о томе добити информацију.

Ситуација у Шапцу под контролом

Подземне воде излиле су се у Старом Граду у Шапцу, где су поплављени спортски терени и простор испред полицијске станице. У небрањеном делу обале под водом су викендице.

"Поплава тренутно не прети. Становништво је упозорено и припремљено за евентуалну евакуацију. Ситуација је под контролом", каже Бранко Јовановић, из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

У Бадовинцима, Црној Бари и Салашу, Дрина се повукла са око 5.500 хектара ораница.

"Било је поплава, али ова је била брза, нисмо могли ништа да урадимо", каже Томислав Петрић из Црне Баре, где су се подземне воде излиле на око 300 хектара.

"За сада нема проблема, али ако се вода задржи дуже и заледи се, страдаће озиме културе и луцерка", каже Дејан Јоцковић, из Дирекције за пољопривреду Богатића.

Река Дрина се смирује, али је Павловића мост и даље затворен за саобраћај.

Ниво Дунава 22 центиметара виши него јуче

Ниво Дунава код Смедерева јутрос је достигао 618 центиметара, што је 22 центиметра више него јуче у седам сати.

Водостај Дунава код Смедерева прешао је коту 600, па је од јуче на снази редовна одбрана од поплава.

Ниво tе међународне реке данас је знатно порастао и у осталим градовима.

Према подацима Хидрометеоролошког завода, водостај у Великом Градишту 22 центиметра је виши него јуче, у Панчеву 26, у Земуну 24 и у Прахову 70 центиметара виши од јучерашњег.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво