Ниво река у опадању

Водостаји Дрине, у Љубовији и Лозници, и Лима у Пријепољу су у опадању. На Сави код Шапца, јутрос је забележен низак водостај, који је у стагнацији, каже начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Водостај Дрине, која се у лозничком крају излила читавим током, наставио је да се смањује, али је и даље поплављен велики број породичних кућа и викендица, привредних и других објеката, док су неки опкољени водом.

У местима уз Дрину и Саву која су ових дана угрожена поплавама, под водом се нашло око 5.000 објеката, а око 3.000 особа је евакуисано.

Са поплављеног подручја Љубовије, Малог Зворника и Лознице, Дрина се углавном повукла. Поплављено је 720 кућа. На терену су екипе које исушују објекте.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић каже да је на Сави код Шапца јутрос забележен низак водостај, који је у стагнацији.

Сава код Сремске Митровице је у благом опадању, а јутрос, у седам сати, измерен је водостај од 755 центиметара, што је за три центиметра ниже него јуче, када су на читавој деоници насипа од Јамене до Хртковаца, у дужини од 77 километара, уведене ванредне мере, јавља агенција Танјуг.

И даље су на снази ванредне мере одбране, које се, на том делу насипа, уводе при водостају од 750 центиметара.

Све црпне станице раде пуним капацитетом и за сада нема опасности од изливања. Вода се повлачи из Прњавора. Снабдевање струјом је уредно, вода за пиће допрема се цистернама, а ученици ће данас имати наставу.

Дрина се повлачи и у општини Богатић. На том подручју, појавиле су се подземне воде испод насипа и поплавиле око 150 хектара ораница. Ниво Лима, код Пријепоља, опада и река се враћа у корито. Поправља се и водоводна и електромрежа.

Пешачки мост у Пријепољу и мостови у Џурову и Ивању, на реци Лиму, пуштени су јутрос у саобраћај, а мост у Бродареву није пуштен, јер је потребно обиминије санирање, процена је стручњака.

Стабилизује се стање и на поплављеним подручјима у Републици Српској, осим у Бијељини, где Сава стално расте и ниво је прешао коту редовне одбране од поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво