Помоћ за поплављена подручја

Влада Србије одобриће помоћ од 10 милиона динара за угрожене од поплава на Дрини, најавио премијер Мирко Цветковић, обилазећи лознички крај. Иако је водостај Дрине и Лима у опадању, у поплављеним подручјима, проблем праве подземне воде. Најугроженија мачванска села између Лознице и Шапца.

Водостај Лима и Дрине је у опадању, али се водени талас спушта ка Шапцу где је проглашена ванредна одбрана од поплава од ушћа Дрине у Саву код Шапца, као и ка Београду. Најугроженија подручја су Лозница, Пријепоље, Бродарево и Прибој из којих је евакуисано око 1.500 мештана, а око 3.000 објеката је под водом.

Обилазећи поплављена подручја у лозничком крају, премијер Мирко Цветковић најавио је, да ће Влада одобрити прву помоћ за све угрожене од изливања реке Дрине у вредности од 10 милиона динара.

Цветковић је нагласио, подсећајући да Влада чини све да помогне угроженом становништву, да је реч о интервентној суми новца, а да ће касније када комисије утврде и процене штету бити одобрено још средстава.

"Овде сам дошао са две поруке. Једна је да ћемо покушати да помогнемо онолико колико можемо, а друга је порука да позовем све друге на солидарност, као што се то видело на примеру Краљева", рекао је премијер.

Премијер је обишао места Липнички Шор, Трбушницу и Бању Ковиљачу, а присуствовао је и седници Градског штаба за кризне ситуације.

Мештани Липничог Шора, где је угрожено око 100 кућа и евакуисано 550 људи, обавестили су Цветковића да је пре 20 година започета изградња каналске мреже, али да она није урађена и да су потребна средства да се она изгради.

Они су навели и да су им потребне пумпе за испумпавање воде и друга механизација која је потребна да се вода повуче из кућа.

Дрина се повлачи и у неким деловима ниво воде је мањи за два метра, али проблем праве подземне воде. У лозничком крају поплављено је 6.000 хектара, а 1.000 кућа је под водом.

У приградском насељу Зеленица у Бањи Ковиљачи подземне воде улазе у стамбене објекте.

Рашчишћавње терена  

У Лозници, Љубовији и Малом Зворнику и ноћас су била организована дежурства. У Љубовији је у току ноћи почело испумпавања воде из поплављених објеката као и рашчишћавање терена. Вода из градског водовода и даље није за пиће, и водоснадевање се врши из цистерни.

Ниво Лима код Пријепоља почео је да опада, па током протекле ноћи није било нове евакуације становништа из поплављених подручја, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације Предрад Марић.

"Формирано је неколико тимова који су заједно са Црвеним крстом упућени у угрожена подручја како би се ублажиле последице. Са градским штабовима радиће се и на проценама штете", рекао је Марић. 

Ситуација у поплављеном Пријепољу полако се стабилизује. После једнодневног прекида, поново је успостављен саобраћај на магистралном путу ка Црној Гори.

Поплављеном подручју неопходне су пумпе за воду, вентилатори за сушење просторија, хигијенска средства и друга хуманитарна помоћ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво